Gemeente onderhandelt over sluiting baggerdepot

6 januari 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeente onderhandelt met het bedrijf MeerGrond over het vroegtijdig stopzetten van het baggerdepot aan de Rijnlanderweg in Nieuw-Vennep. Dat staat in de nota over het baggerdepot, die vanavond op de agenda staat van de gemeenteraad.

Op welke termijn de omstreden opslag van baggerslib kan worden afgestoten, is onderdeel van de onderhandelingen. Als het depot op korte termijn dicht gaat, wil MeerGrond de garantie dat het zijn slib kwijt kan bij projecten in de omgeving. Met de opbrengst zou de ontmanteling van het bedrijf dan kunnen worden betaald. Een andere optie is om MeerGrond vanaf januari 2016 te sluiten.

Het baggerdepot heeft nog een milieuvergunning tot 2019. Omwonenden van het depot, die zich hebben verenigd in de stichting Bewoners Rijnlanderweg en Omstreken, zien de opslag echter liever vandaag dan morgen vertrekken. De bewoners ondervinden vooral veel overlast van de vrachtwagens met slib die dagelijks over de Rijnlanderweg rijden.

De tijdelijke opslag van baggerspecie aan de Rijnlanderweg is al sinds midden jaren negentig omstreden. MeerGrond is opgericht door het hoogheemraadschap Rijnland (voorheen waterschap Groot-Haarlemmermeer) en twee particuliere ondernemingen. Vanwege de aanhoudende klachten heeft de gemeente eerder een poging gedaan om het depot te verplaatsen naar een andere locatie in de polder, maar dat initiatief is uiteindelijk gestrand. Volgens de gemeente is met verplaatsing een bedrag van acht tot tien miljoen euro gemoeid en is dat maatschappelijk onverantwoord.

Zolang het baggerdepot nog aan de Rijnlanderweg is gevestigd, wil de gemeente de overlast voor de omgeving beperken. Daarom is in overleg met betrokken partijen als Rijnland en de provincie Noord-Holland een plan gemaakt om het toezicht en de controle op de activiteiten van MeerGrond beter te regelen. In dat plan staat ook dat een omwonende een onafhankelijke adviseur mag inschakelen als hij een onderdeel van de bedrijfsvoering bij MeerGrond betwist.

MeerGrond zelf heeft eerder een verzoek ingediend bij de provincie om de geldende milieuvergunning uit te breiden. Het bedrijf zou het te verwerken baggerslib hoger willen opslaan. Volgens het college van burgemeester en wethouders is toestemming voor die uitbreiding sterk afhankelijk van de vraag wanneer het baggerdepot uiteindelijk zijn deuren zal sluiten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie