Inbrekers zorgen voor flinke kater na viering oud en nieuw

6 januari 2011 om 00:00 Nieuws

Wat wel opviel, aldus politiewoordvoerder Evy Elschot, was het grote aantal (pogingen) tot inbraak bij woningen. De viering van oud en nieuw heeft daardoor een groot aantal bewoners een flinke kater opgeleverd. Terwijl zij in de voortuin of elders feest stonden te vieren, probeerden inbrekers allerlei kostbaarheden uit hun woning weg te nemen. In totaal werd er 36 keer aangifte gedaan van inbraak, waarbij het tien keer ging om een poging tot inbraak. Volgens politiewoordvoerder Evy Elschot (‘dit is puur hufterig gedrag’) is dit een aanzienlijke toename van het aantal aangiften in vergelijking met vorig jaar. De (pogingen tot) inbraak hadden allemaal een opvallend ruw karakter zoals een ingegooid raam of een kozijn ontzet. “We roepen iedereen op om aangifte te doen. Want alleen zo krijgen we een volledig beeld van de schade.” Ze heeft meteen een advies: “Zorg ervoor dat de woning bewoond lijkt. Doe een licht aan, eventueel met een tijdschakelaar, of laat desnoods de tv aan.”

Politiewoordvoerder spreekt van ‘hufterig gedrag’ HAARLEMMERMEER - De viering van oud en nieuw is, volgens de politie, over het algemeen niet anders verlopen dan vorig jaar. Er waren weinig tot geen grote incidenten. De brandweer moest wel meerdere keren uitrukken voor vooral kleine buitenbranden.

Er zijn inmiddels twee verdachten aangehouden. Het onderzoek loopt nog waardoor nog niet duidelijk is voor hoeveel inbraken zij verantwoordelijk zijn.

Een andere opvallende melding betreft een inbraak en een poging tot brandstichting in het kantoor van De Meerkerk. Nadat met een grindtegel een raam was ingegooid, is vervolgens geprobeerd brand te stichten. De melding van het ingooien van het raam kwam op 1 januari 00.18 uur, de eerste melding over brand kwam om 00.21 uur binnen bij de brandweer. “Blijkbaar iemand die er dicht bij stond en die vond dat het uit de hand liep”, reageert John van den Berg namens De Meerkerk. “Maar hoe het ook zij - de brandweer was er heel snel bij en heeft kunnen voorkomen dat de brandschade erger werd. Allo lof daarvoor. Maar door die korte brand zitten we wel met een enorme roet- en rookschade. Alles moet schoongemaakt worden en we kunnen dit deel van ons kantoor enkele maanden niet gebruiken. We schatten nu in dat de schade oploopt tot misschien wel 100.000 euro. Een enorme schadepost.”

Ook de beheerder van De Meerkoet in Lisserbroek spreekt van een aanzienlijke schadepost. Jongeren hebben daar de toegangsdeur flink beschadigd. De politie hield in Hoofddorp vier verdachten aan voor vernielingen bij winkelcentrum Markenburg in de wijk Toolenburg. De verdachten zijn 19 en 20 jaar oud en afkomstig uit Haarlem en Amsterdam.

In Hoofddorp werden politieagenten die vrijdagnacht omstreeks 00.30 uur aankwamen bij een brand in een dakgoot aan de Etta Palmstraat, met glaswerk bekogeld. Met extra politie-inzet kon de rust worden hersteld, waarna de brandweer haar werk kon doen.

Bij het Spaarne Ziekenhuis meldden zich de eerste dag van het nieuwe jaar meerdere slachtoffers van vuurwerk. Net als vorig jaar was het tijdens de nieuwjaarsnacht relatief druk op de Spoedeisende Hulp (SEH). De meeste patiënten liepen brandwonden aan handen en gezicht op. Ook was er in een aantal gevallen sprake van oogletsel. Een patiënt is vanwege de ernst van de verwondingen overgebracht naar het brandwondencentrum in Beverwijk.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie