Plussen en minnen voor Zwanenburg en DSOV

20 januari 2011 om 00:00 Sport

ZWANENBURG - In het praatje meteen na de wedstrijd waren Edwin Eefting en Sjaak van den Boogaard het eigenlijk helemaal met elkaar eens. Zwanenburg had verdiend gewonnen maar er waren ook momenten geweest waarin DSOV de wedstrijd een ander aanzien had kunnen geven. Het had allemaal te maken met een lange periode zonder competitiewedstrijden en een gemis aan spelritme. De drie punten stemden Edwin Eefting vooral tevreden, het goede optreden van een aantal jonge spelers aan de kant van DSOV gaf Sjaak van den Boogaard alle reden om de tweede seizoenshelft met vertrouwen tegemoet te zien.

Een halfuur voor de wedstrijd ontbrak alleen Paul de Lange in de groep bij Zwanenburg. In zijn laatste sprintje tijdens de warming-up voelde echter Rick Buijs dat het niet goed zat. Daarom startte Leroy van Maaren en niet Rick Buijs centraal op het middenveld bij Zwanenburg. Bij DSOV ontbraken er meer spelers. Sjaak van den Boogaard had met Joris van der Kleij (16) en Jeroen Kessen (17) twee junioren in de basis. "Vooral verdedigend zaten we een beetje krap", vertelde de interim-trainer van DSOV. "Ook Niek Knibbe moest duidelijk wennen in zijn verdedigende rol." Het eerste kwartier golfde het spel wat op en neer, waarbij DSOV iets inzakte en Zwanenburg moeite had om daar voetballend een antwoord op te bedenken. In de 18e minuut stuurde Ruben Karelse Richard Padt goed weg. Het vlagsignaal van Rolf Muller werd genegeerd en Richard Padt scoorde beheerst: 1-0.

Drie minuten later was het alweer gelijk. Een voorzet van Kasper Faas werd niet goed verwerkt door Zwanenburg-doelman Remco van Schagen. Jeffrey den Butter was hinderlijk aanwezig, rommelde en frommelde en Jevon van Dijk profiteerde dankbaar: 1-1. Niet alleen Zwanenburg had moeite om met verzorgd spel langer balbezit te houden. Ook DSOV blonk niet uit in een rustige spelopbouw. Dat leidde in de 26e minuut tot de 2-1 van Jordy Vierbergen. DSOV-doelman Jochum Steur speelde Emiel Boon aan door het centrum terwijl de linkerkant open lag. Boon was niet blij dat hij werd aangespeeld en hij verlegde het probleem verder naar rechts in de richting van Niek Knibbe. Dat had Ruben Karelse voorzien, hij onderschepte de bal en leverde de assist op Jordy Vierbergen. In de 34e minuut gaf Ruben Karelse de bal mee in de loop van Jordy Vierbergen die de uitgelopen Jochum Steur met een geplaatst schot in de kruising klopte: 3-1.

De rust brak aan met 3-1 omdat de scheidsrechter besloot een overtreding van Tim van Noord op Jeffrey den Butter niet te bestraffen met een penalty. Na de wedstrijd gaf Edwin Eefting ruiterlijk toe dat de overtreding binnen het strafschopgebied plaatsvond. Uit de vrije trap van Kasper Faas kopte Emiel Boon de bal goed in maar Remco van Schagen kon redden ten koste van een corner. "Ik was graag de rust ingegaan met 3-2", zei Sjaak van den Boogaard. "We kregen in de hele wedstrijd toch genoeg kansen op meer." En 3-2 werd het alsnog toen een paar minuten na rust de uitgelopen Remco van Schagen zijn poging tot opruimen geblokkeerd zag worden door Jeffrey den Butter. Via zijn voet ging de bal hard en laag vanuit de punt van het strafschopgebied in de rechter benedenhoek van het lege doel.

Jevon van Dijk kreeg een prima kans op de gelijkmaker maar Remco van Schagen kon redden. Zwanenburg creëerde wat mogelijkheden van afstand maar schoten van Jordy Vierbergen en John van der Tol werden door Jochum Steur goed verwerkt. Toch werd het halverwege de tweede helft 4-2. John van der Tol zette een combinatie op met Ruben Karelse en via de kluts schoot de linkerverdediger van Zwanenburg de marge weer op twee. Beide ploegen kregen nog kansen en mogelijkheden maar de score bleef bij 4-2. Voor Zwanenburg een nuttige overwinning en voor DSOV een nederlaag waarmee te leven valt. Helemaal gelet op het vertoonde spel en vanwege de complimenten van Zwanenburg-trainer Edwin Eefting voor de wijze waarop het verdedigend in elkaar stak bij de gasten.