Baardvleermuis (2)

20 januari 2011 om 00:00 Nieuws

Afgelopen jaar is de zevende soort vleermuis, die in onze polder voorkomt, ontdekt. Het is de gewone baardvleermuis en hij werd aangetroffen in een voor bezoekers afgesloten deel van één van de forten van de Geniedijk. Dit is het vervolg van de column over de baardvleermuis van vorige week.

Bijzonder: Zoals bij de meeste vleermuissoorten vindt de paring plaats tijdens de korte perioden dat de dieren ‘s winters wakker zijn. De zaadcellen bevruchten de eicel pas wanneer het wijfje definitief uit haar winterslaap is ontwaakt. Hierdoor wordt het jong zo vroeg mogelijk in de zomer geboren, zodat het voldoende tijd heeft om volgroeid en goed gevoed de winter in te gaan. In mei zoeken de vrouwtjes de kraamkolonies op. In juni worden de jongen geboren. Een vrouwtje krijgt één jong per jaar, maar een tweeling komt ook voor. Het jong weegt bij de geboorte 2 g. Na 6 weken kan het jong zelf vliegen en jagen. Eind augustus verlaten de vrouwtjes de kraamkolonie. Een baardvleermuis wordt maximaal 23 jaar oud en gemiddeld een jaar of vier.

Waar: Baardvleermuizen worden vooral aangetroffen in bossen, aan bosranden en in kleinschalige landschappen. Daarbij jagen ze vooral in open ruimtes, zoals boven paden, beken, open plekken en langs houtwallen. Hij komt in heel Nederland voor, maar is over het algemeen zeldzaam. Uit de zomerperiode zijn maar weinig waarnemingen bekend. In de winter wordt hij wel op veel plaatsen aangetroffen. Mogelijk komt dat door een verborgen levenswijze in de zomer en een probleem bij de herkenning met een ‘batdetector’.

De baardvleermuis komt in het overgrote deel van Europa voor,ook tot vrij hoog in de bergen, en in Azië van Turkije tot Japan. In Nederland is het dier in Zuid-Limburg wat algemener, maar kan in vrijwel het gehele land aangetroffen worden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie