Aantal overtreding tijdens brom-/snorfietscontrole valt mee

27 januari 2011 om 00:00 Nieuws

De groene kaart werd 28 keer uitgereikt. In vergelijking met 2010 zijn dit volgens de organisatoren gunstige cijfers. Vorig jaar werden namelijk bij de KSH 49 snor- en bromfietsen gekeurd en 12 rode kaarten en 37 groene kaarten uitgedeeld.

HOOFDDORP - De politie heeft tijdens een onaangekondigde actie 32 snor- en bromfietsen gecontroleerd op het schoolplein van de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp. De actie onder de naam Keep It Street Legal leverde vier rode kaarten op wegens defecte verlichting (1), het ontbreken van een claxon (2), gladde band (3), te veel vermogen ( 68 km/u), te veel geluid en het ontbreken van een verzekering (4).

Groene kaarten betekenen dat de voertuigen in orde zijn. De school met het meeste aantal groene kaarten mag haar leerlingen met zo’n kaart een middagje karten aanbieden.

De actie werd maandag uitgevoerd met tien man van de regionale politie, drie van Handhaving en Toezicht van de gemeente Haarlemmermeer en één VVN-functionaris. De actie werd bijgewoond door diverse schrijvende en filmende media en dat betekende een uurtje lang opvallend veel drukte rondom de snor- en bromfietsen.

De betrokken leerlingen, even daarvoor door de rector uit de klas gehaald, lieten het rustig over zich heen komen. Eén voor één werden de voertuigen naar de rollerbank gebracht voor de ‘ultieme’ test. Zoals bovenstaande cijfers aangeven - het viel uiteindelijk mee. En was er al iets mis, dan volgde niet meteen een bekeuring. Er volgt wel een rode kaart als waarschuwing. Die wordt echter naar het huisadres gestuurd, zodat ook de ouders weten dat er iets mankeert aan de tweewieler.

Overtreders krijgen na ontvangt van de rode kaart twee weken de tijd om de fout te herstellen en hun voertuig aan te bieden voor een herkeuring. Als ‘stok achter de deur’ kan die herkeuring opnieuw een groene kaart opleveren, waarmee de kans op het winnen van een middagje karten alleen maar groter wordt.

De controleacties worden bij alle scholen voor voortgezet onderwijs gehouden. Een actie zoals maandag bij de KSH moet, aldus een woordvoerder, vooral gezien worden als waarschuwing én hulpmiddel om bron- en snorfietsen te krijgen die niets mankeren. “Nu ging het nog om een groene of rode kaart. Straks is het voor het ‘echie’. Is er dan (nog) iets niet correct, dan volgt meteen een boete die kan oplopen tot enkele honderden euro’s.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie