HAP-raadslid wil meer duidelijkheid over aanpak illegale caravanstallingen

10 februari 2011 om 00:00 Nieuws

Volgens het raadslid zijn er twee redenen voor zijn schriftelijke vragen. De eerste reden is dat de gemeenteraad ruim vier jaar geleden een beleid heeft vastgesteld voor het stallen van caravans en andere kampeermiddelen. Daarbij is afgesproken dat er streng wordt opgetreden tegen illegale stallingen. Aanleiding voor die afspraken was de constatering dat er in heel Haarlemmermeer -en met name in Rijsenhout en omgeving- veel illegale stallingen waren.

‘Ik heb nog nooit een evaluatie gezien’ HOOFDDORP - De gemeenteraad heeft er totaal geen zicht op hoe en in welke mate illegale stallingen voor caravans worden aangepakt. En dit terwijl er in 2007 wel een evaluatie is toegezegd. “Maar ik heb nooit een evaluatie gezien”, zegt HAP-raadslid Ron Heimerikx, die het college er vorige week een serie schriftelijke vragen over heeft gesteld.

Ron Heimerikx: “Dat bleek vooral bij de herstructurering van het glastuinbouwgebied in Rijsenhout en bij het opstellen van een ruimtelijk kader voor Rijsenhout. Als gemeenteraad vonden we dat we die illegale stallingen niet konden toestaan. In de nota uit 2007 staat dat we het beleid na twee jaar zouden evalueren, maar ik heb daarvan niets kunnen terugvinden.”

De tweede reden is volgens het HAP-raadslid de aanpak van een illegale caravanstalling aan de Akerdijk eind vorig jaar. “De gemeente is daar op verzoek van een derde tegenop getreden en dat bedrijf is uiteindelijk ook gesloten. Toen dacht ik bij mezelf: gebeurt dat vaker en zo ja, hoe vaak is dat dan? Als je besluit te handhaven, dan moet je dat ook waarmaken, vinden wij. Daarbij geldt toch het principe gelijke monniken, gelijke kappen. Als je niet handhaaft, krijg je een verkeerde beeldvorming. Dan denken burgers al snel: je kunt gewoon je gang gaan, want er gebeurt toch helemaal niets.”

Heimerikx zegt beslist niet te weten of daarvan ook bij illegale caravanstallingen sprake is. “We hebben er helemaal geen zicht op, dus ik weet het gewoon niet. Dat is ook de reden dat ik meer duidelijkheid wil hebben van het college.”

In zijn vragen aan het college wil de HAP’er onder meer weten hoeveel caravanstallingen er zijn in Haarlemmermeer en welk deel daarvan illegaal is. Ron Heimerikx is verder benieuwd hoe vaak er afgelopen drie jaar handhavend is opgetreden tegen illegale stallingen en dan met name in het kassengebied van Rijsenhout. Het raadslid vraagt tot slot hoe vaak de aanpak van de gemeente heeft geleid tot sluiting van een bedrijf.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie