Zwaanshoekse beklimt Alpe d’Huez voor kankeronderzoek

10 februari 2011 om 00:00 Nieuws

Datzelfde geldt voor haar partner Martijn van de Berg die haar steunt door mee te fietsen en bovendien hun dochter Pien van dan bijna anderhalf in de fietskar mee omhoog neemt. “Want met elkaar staan we sterk, net als in de strijd tegen kanker”, zegt de 33-jarige Karin Beelen. Zij is internist-oncoloog in opleiding en tevens onderzoeker in het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en ziet dagelijks welke strijd kankerpatiënten moeten leveren. “Helaas wordt deze strijd nog te vaak verloren. Momenteel worden therapieën gegeven waarvan bewezen is dat ze bij grote groepen patiënten aanslaan. Maar ook binnen de oncologie is de trend om therapie op maat te geven. Het kost veel studie en daarmee geld om uit te zoeken hoe het komt dat een behandeling bij de ene patiënt wel werkt en bij de andere niet. Nog belangrijker is hoe in een vroeg stadium bepaald kan worden welke patiënt baat heeft bij de ene therapie en welke bij een andere therapie. Als we dat weten kunnen gerichter medicijnen worden voorgeschreven. Het zijn vragen waar ik me dagelijks mee bezig houd”, vertelt de Zwaanshoekse die op dit onderwerp hoopt te promoveren.

Opgeven is geen optie voor Karin Beelen ZWAANSHOEK - Als geen ander weet Karin Beelen dat kankeronderzoek veel geld kost. Om de nodige euro’s bij elkaar te krijgen stapt de sportieve Zwaanshoekse op 9 juni op haar fiets om de Alpe d’Huez tenminste drie keer te beklimmen. Wat er ook gebeurt. “Opgeven is geen optie”, zegt ze strijdlustig.

Hoewel het moeilijk in te schatten is hoe zwaar de beklimming van de 1850 meter hoge Alpenpuist zal zijn, is Karin Beelen optimistisch gestemd dat het haar zal lukken minstens drie keer de top van de ‘Hollandse’ berg te halen. Per keer betekent dat 21 bochten en ruim 15 kilometer stevig klimmen. Ze heeft een sterk lijf dat haar eerder niet in de steek liet tijdens 200 kilometer schaatsen op de Weissensee en tijdens de beklimming van bergen als de Mount Ventoux en de Galibier. Heel andere koek dan het Kopje van Bloemendaal dat zij als beginnend fietser op haar vijftiende bedwong.

Het geld dat Karin bij elkaar trapt gaat naar Stichting Alpe d’HuZes. “Deze stichting zet zich ervoor in dat de strijd tegen kanker uiteindelijk gewonnen wordt en hanteert bovendien een strikt anti-strijkstokbeleid. Al het ingezamelde geld komt daadwerkelijk ten goede aan het onderzoek naar de bestrijding en preventie van kanker.”

Meer informatie over haar poging:

deelnemers.alpe-dhuzes.nl.

Zoeken: Karin Beelen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie