‘Sfeer bij de gemeente níet verziekt’

17 februari 2011 om 00:00 Nieuws

De aanleiding voor het gesprek is een interview met ondernemer en raadslid Rinus Beusenberg in het Haarlems Dagblad van 31 december, waarin die spreekt over ‘de verziekte sfeer in het raadhuis’ en de drie wethouders bij name noemt als degenen die daar verantwoordelijk voor zijn. Het college van B en W én de drie wethouders afzonderlijk hebben deze week besloten een klacht over dat artikel in te dienen bij de Raad voor de Journalistiek, omdat er geen hoor en wederhoor zou zijn toegepast.

Wethouders Bezuijen, Van Dijk en Nobel reageren voor het eerst op alle negatieve verhalen HOOFDDORP - Met enige regelmaat krijgen ze de vraag voorgelegd wat er toch allemaal aan de hand is in ‘hun’ Haarlemmermeer met al die verhalen over fraude en corruptie. “Die vragen beginnen ons steeds meer tegen de borst te stuiten”, zegt wethouder Michel Bezuijen, die samen met zijn collega’s Arthur van Dijk en Jeroen Nobel graag een tegengeluid wil laten horen na alle negatieve verhalen.

Het college koos er tot nu toe steeds voor om niet te reageren op beschuldigingen in de media, omdat er nog rechtszaken liepen tussen de gemeente en Beusenberg. Hoewel enkele zaken nog steeds niet zijn afgerond, willen de wethouders nu toch reageren op alle rumoer. Dat heeft volgens hen één doel. “Het negatieve beeld over de gemeente klopt niet. Wij willen dat graag rechtzetten. We doen dat niet in de eerste plaats voor onszelf, maar meer voor alle ambtenaren die zich dag in, dag uit inzetten. Die ambtenaren hebben ook veel last van het slechte imago van de gemeente. Het heeft ook invloed op onze inwoners, want die moeten het idee krijgen dat ze in een bananenrepubliek wonen.”

Het beeld dat naar buiten komt, is dat de gemeente er op het terrein van grondtransacties een potje van maakt. Michel Bezuijen: “Wij hebben integriteit juist hoog in het vaandel staan.” Zijn collega Van Dijk: :”Er zou sprake zijn van een verziekte sfeer in het raadhuis en van een afrekencultuur. Niets is minder waar.”

De stroom negatieve verhalen houdt verband met de verbeten strijd van ondernemer Beusenberg tegen de gemeente. Volgens hem is hij tegengewerkt bij zijn plannen om een erotisch uitgaanscentrum van de grond te krijgen en bevoordeelt de gemeente bevriende projectontwikkelaars. Beusenberg voerde vele rechtszaken, maar won er tot nu toe geen. Hij heeft recent een berg stukken bij de gemeenteraad bezorgd, waaruit volgens hem helder blijkt dat hij toch gelijk heeft.

Volgens Bezuijen is Beusenberg goed in speurwerk, maar kloppen zijn feiten niet. Volgens de ondernemer heeft onderzoeksbureau Ernst & Young een onderzoek naar grondtransacties in 2006 stopgezet, omdat het college bang was dat er te veel ‘bagger’ naar boven zou komen. Bezuijen: “Dat klopt helemaal niet. Het onderzoek is wel degelijk afgerond en er is niets onregelmatigs gevonden. Een vervolgonderzoek zou over de City4Love moeten gaan, maar dat had helemaal niets met grondzaken te maken.”

Een andere klacht van Beusenberg is dat de gemeente hem in 2001 heeft beloofd een geschikte plek voor zijn City4Love te zoeken. Volgens Bezuijen is dat ook gebeurd, maar is de ondernemer zelf afgehaakt. Volgens Beusenberg heeft de gemeente hem echter uitsluitend onmogelijke locaties aangeboden, maar de gemeente bestrijdt dat.

Beusenberg verwijt de gemeente ook dat zij grondeigenaren in het gebied De Liede-zuid bewust heeft benadeeld door er een laagwaardig bedrijventerrein van te maken. Bovendien zou de gemeente de grondprijs kunstmatig hoog hebben gehouden. “Daar gaan wij helemaal niet over”, aldus Van Dijk. Dat grondeigenaren op de Liede veel geld hebben verloren, is volgens Nobel puur ‘ontwikkelaarpech’. “De ruimtelijke ordening is leidend geweest. Het zou menig ontwikkelaar beter zijn uitgekomen als we er een hoogwaardig bedrijventerrein van hadden gemaakt.”

En dan is er nog oud-VVD-wethouder Lex Auer. Bij de recente stukken zit een brief, waarin hij zich bij een grondeigenaar op de Liede aanbiedt als bemiddelaar. Hij omschrijft zichzelf als iemand die kind aan huis is in het raadhuis. Volgens Bezuijen krijgt een ex-wethouder beslist geen voorrang. Auer zelf zegt dat hem niets te verwijten valt. “Ik heb na mijn pensionering een bureau gehad, dat buitenlandse investeerders op weg hielp. Dat was op no cure no pay-basis. Ik ben er mee gestopt, omdat het totaal niet liep. Ik was er veel tijd aan kwijt, maar ik heb er niets mee verdiend.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie