Gemeente stroopt mouwen flink op voor duurzaamheid

24 februari 2011 om 00:00 Nieuws

Duurzaamheid is één van de speerpunten van dit college. Inwoners, bedrijfsleven en de gemeente moeten samen aan de bak om zo min mogelijk een beroep te doen op bestaande energiebronnen. Volgens wethouder Nederstigt gebeurt dit nu nog op basis van vrijwilligheid, maar komt er beslist een moment dat het roer gedwongen om moet. De olievoorraden zijn immers niet onuitputtelijk en er wordt steeds meer energie verbruikt

HOOFDDORP - De tijd van bewustwording is voorbij, het is nu hoog tijd om de mouwen flink op te stropen voor de toekomst van de wereld. Die boodschap verkondigde D66-wethouder John Nederstigt vorige week vrijdag bij de presentatie van zijn duurzaamheidplan.

Het duurzaamheidplan borduurt voort op het klimaatplan van het vorige college. Volgens Nederstigt is er sprake van enkele accentverschillen. Het nieuwe plan richt zich vooral op concrete maatregelen. “Geen wolkenfietserij”, aldus de wethouder die de gemeente graag als proeftuin ziet: Haarlemmermeer als het Sillicon Valley van de duurzaamheid.

De gemeente geeft graag zelf het goede voorbeeld. De twintig auto’s van het eigen wagenpark gaan deels elektrisch en deels op aardgas rijden. Het is de bedoeling dat ook de auto’s van aan de gemeente gelinkte bedrijven (De Meerlanden, De Waterwolf) overstappen op milieuvriendelijke wagens. Ook wat straatverlichting betreft is er nog veel te winnen. Volgens Nederstigt is het de bedoeling dat de huidige verlichting langzaam maar zeker wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting.

De gemeente gaat daarnaast de boer op om inwoners van met name de oudere woonwijken te bewegen hun huis te ‘verduurzamen’. Meer details over deze campagnes komen als het duurzaamheidplan in de raad is goedgekeurd. Nederstigt benadrukt dat het niet de bedoeling is om burgers op extra kosten te jagen. “Het moet wel leuk blijven.”

De wethouder geeft toe dat het raadhuis niet bepaald het toonbeeld is van duurzaamheid. Deelnemers aan een scholierendebat viel het enkele jaren geleden al op dat in de raadzaal overdag ‘gewoon’ de lampen branden. Nederstigt kondigt maatregelen aan, maar waarschuwt direct voor al te hoge verwachtingen. “Je moet er misschien tonnen instoppen voor een beetje resultaat. We hebben het wel over een gebouw uit 1980. Misschien kun je beter denken aan een nieuw raadhuis.”

Nederstigt vindt dat duurzaamheid en goed onderwijs hand in hand gaan. Hij hoopt spoedig de komst van een hogere opleiding bekend te maken, waarin duurzaamheid een centrale rol krijgt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie