Onvoldoende instelling nekt VVC

17 maart 2011 om 00:00 Sport

NIEUW-VENNEP - "Deze nederlaag is puur een kwestie van instelling en een gebrek aan inzet", legde Hajo Hendriks de vinger op de zere plek. "Na de vroege 1-0 en de bal van Job Bleije tegen de lat zag ik het er al insluipen. De gedachte dat we deze wedstrijd wel even zouden winnen."

Wat Hajo Hendriks zag gebeuren, was dat zijn spelers steeds een stapje te laat kwamen en de duels niet fel meer ingingen. Zo kon het gebeuren dat een betrekkelijk oude ploeg als ABN AMRO, nota bene zonder wissels naar Nieuw-Vennep afgereisd, tamelijk eenvoudig een goedkoop verkregen 1-2 voorsprong kon verdedigen. In de 69e minuut ontsnapte VVC aan de beslissende 1-3 toen eerst Olaf Maass en daarna Joost Groenewegen een zeker lijkend doelpunt wisten te voorkomen. Diep in blessuretijd werd het alsnog 1-3, maar toen was de wedstrijd al gespeeld.

Het was allemaal nog zo goed begonnen voor VVC, ondanks het ontbreken van Edwin van Heek, Yorbin den Ouden, Bart Klootwijk, Wouter Klootwijk en Jordi Oudhuizen. Al na vier minuten lag de 1-0 achter de kleine doelman van ABN AMRO die door zijn optreden de verdenking op zich laadde dat hij normaal als veldspeler meedeed. Een voorzet van Barend Jan van Groenigen werd door Pieter van Staveren ingeschoten, de bal werd van richting veranderd en via de doelman was het raak.

In de negende minuut raakte Job Bleije de lat en in de veertiende minuut schoot de linkerspits de bal voorlangs. In de negentiende minuut legde Morad Abarkan de bal prima breed op Barend Jan van Groenigen die van tien meter doeltreffend leek te kunnen uithalen. Helaas voor VVC en zeker voor Van Groenigen schoot de rechterspits zo hard in de grond dat hij geblesseerd van het veld moest; zijn inzet hobbelde ruim naast het doel. Tot dat moment was er voor VVC nog geen vuiltje aan de lucht geweest.

Halverwege de eerste helft kreeg ABN AMRO een vrije trap te nemen, net buiten het strafschopgebied van VVC. De bal werd hoog in de zestien gespeeld en er was geen VVC-er in de buurt toen de gelijkmaker achter de kansloze Olaf Maass werd gekopt. Een minuut later sneed ABN AMRO met een combinatie door het centrum van de verdediging, Olaf Maass kon ten koste van een corner de 1-2 voorkomen. "Kop omhoog, kom op!" riep Hajo Hendriks vanaf de zijkant. "Stapje erbij weer, voor elkaar. De schouders eronder."

Maar het was tegen dovemansoren gezegd. Het overwicht van VVC was verdwenen als sneeuw voor de zon en ABN AMRO kwam na een halfuur spelen op voorsprong. Een inzet die het midden hield tussen een voorzet en een bekeken schot zeilde over Olaf Maass heen in de verre hoek: 1-2. Op slag van rust ontsnapte VVC aan de 1-3 na goed ingrijpen van Olaf Maass.

Na rust moest VVC met de wind in de rug de achterstand zien om te buigen in de gewenste overwinning. Een schot van Stefan Maerten ging naast en een buitenspelgoal van Frank Wennekes werd afgekeurd. ABN AMRO leek in de 69e minuut de 1-3 te zullen scoren, maar Olaf Maass en Joost Groenewegen voorkwamen dat. In de 72e, 74e, 79e en 85e minuut was Morad Abarkan dicht bij de gelijkmaker, maar de keeper van ABN AMRO en de paal voorkwamen de 2-2. In de laatste minuut schoot Job Bleije de bal voorlangs, het werd duidelijk dat het VVC niet meer ging lukken. In blessuretijd werd Joost Groenewegen op de achterlijn uitgespeeld en de voorzet werd binnen gewerkt: 1-3. Omdat alle concurrenten voor de vierde plaats ook verloren, staat VVC nog steeds op de gewenste plaats van de ranglijst. "Het wordt alleen wel dringen nu", stelde Hajo Hendriks vast. "Wij krijgen nu twee lastige uitwedstrijden en daarna SCW thuis. Belangrijke weken waarin we echt zullen moeten laten zien wat we willen."

Bij de foto's: Barend Jan van Groenigen heeft keihard in de grond geschoten en kan niet verder: keerpunt in de wedstrijd? Matthijs Kinkel in fel duel verwikkeld (foto's Ron van der Steeg).