College: onderzoek naar grondtransacties toch niet afgerond

17 maart 2011 om 00:00 Voorpagina

Ernst & Young deed in 2006 op verzoek van de gemeente onderzoek naar de gang van zaken rond de locaties A4zoneWest, de Wilhelminahoeve en De Liede. De belangrijkste motivatie voor dat onderzoek was een einde maken aan alle geruchten over corruptie. Ernst & Young voltooide de onderzoeken naar de Wilhelminahoeve en De Liede niet, omdat deze dossiers direct verband hielden met rechtszaken tussen de gemeente en ondernemer Rinus Beusenberg.

Wethouder Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening zei vorige maand in een interview met deze krant dat dit beeld helemaal niet klopt en dat alle onderzoeken over grondtransacties wel zijn afgerond. Er zijn volgens hem geen onregelmatigheden aan het licht gekomen.

Die conclusie leidde tot een serie schriftelijke vragen van HAP-raadslid Van Groenigen. Het college heeft hem nu geantwoord dat Ernst & Young het onderzoek inderdaad niet heeft afgemaakt. De eerdergenoemde rechtszaken tegen Beusenberg waren daarvoor de reden.

Vragensteller Van Groenigen meent dat het college de gemeente door het interview in de Hoofddorpse Courant een slechte dienst heeft bewezen. “Het interview was een directe reactie op een interview met Beusenberg van anderhalve maand eerder in het Haarlems Dagblad. Ik kan me goed voorstellen dat drie wethouders daarop wilden reageren, want hun gezag werd aangetast.”

“Alleen geef je op deze manier wel weer een podium aan het conflict met Rinus Beusenberg. Bovendien is het niet slim om ook nog eens verkeerde informatie te geven. Dat is slecht voor het imago van de gemeente. Het is aan alle kanten heel slecht. Je maakt het alleen nog maar troebeler.”

Van Groenigen stelt dat er maar één oplossing is om aan alle beroering een einde te maken: de gemeenteraad moet alsnog besluiten een eigen onderzoek te houden naar de geruchtmakende kwesties uit het verleden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie