Strijd om Poldermuseum

31 maart 2011 om 00:00 Nieuws

De voor- en tegenstanders van een Poldermuseum staan al geruime tijd lijnrecht tegenover elkaar. Vooral binnen de VVD is er veel verzet tegen de plannen. Een deel van de fractie stemde eind 2009 tegen een voorstel om het plan nader uit te werken. VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers noemde het Poldermuseum vorig jaar aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen nog ‘een linkse hobby’.

Gemeenteraad sterk verdeeld over op de lange baan schuiven van plannen HOOFDDORP - In de gemeenteraad is een politieke strijd ontbrand over de vraag of de realisatie van een nationaal Poldermuseum jaren moet worden uitgesteld. Vorige week bleken tijdens een vergadering van de raad over deze kwestie de meningen sterk verdeeld. “Het Poldermuseum kan onze eigen Nachtwacht worden.”

De gemeenteraad kreeg vorige week enkele dagen voor het politieke debat een presentatie van het uitgewerkte masterplan voor het Poldermuseum. Iedereen was onder de indruk. Daarmee hield de eensgezindheid wel zo’n beetje op. De critici stellen dat er in deze financieel krappe tijden geen ruimte is voor een investering om nu een nieuwe culturele trekpleister te realiseren. Het plan moet daarom in de ijskast, vinden ze.

Dat er verschillend over wordt gedacht, bleek vorige week glashelder in de gemeenteraad. Partners van de gemeente in het project lieten voorafgaand aan de politieke discussie weten de plannen graag te willen voortzetten. “Het is een gemiste kans om er niet snel mee te beginnen”, zo sprak bestuurslid Steven Engelsman van museum De Cruquius. Volgens hem kost het prominente museum de gemeente slechts een schijntje, zo’n vijf miljoen euro. “Het zou doodzonde zijn om nu niet door te gaan.”

Ook voorzitter Babs van Groenigen van het Historisch museum Haarlemmermeer en stichting Meer-Historie zei het ‘ten zeerste te betreuren dat de plannen vooralsnog op de plank worden gelegd.’ Volgens hem heeft het initiatief voor het Poldermuseum ervoor gezorgd dat de deelnemende musea een sterke onderlinge band hebben gekregen en dat zou het beste kunnen worden uitgedrukt in het nieuwe museum.

De pleidooien van de musea was koren op de molen van GroenLinks-fractievoorzitter Els Berk, die het Poldermuseum in plaats van een linkse hobby ‘onze eigen Nachtwacht’ noemde. Volgens haar kan het museum Haarlemmermeer goed op de kaart zetten. Zij raadde aan niet te lang te wachten met de uitvoering, omdat financiers en sponsors juist nu willen investeren. Het hoogheemraadschap Rijnland en de provincie Noord-Holland hebben al steun toegezegd.

Volgens Berk is er inmiddels al 7 miljoen van de benodigde 19 miljoen binnen. Zij stelde dat de gemeente haar aandeel van 5 miljoen niet morgen hoeft uit te geven. De voorbereidingen voor de realisatie beginnen volgens haar pas in 2013. “De financiering kan in fasen gebeuren.”

VVD-raadslid Derk Renemann vond dat GroenLinks en haar medestanders de zaak veel te rooskleurig voorstelden. Volgens hem draait de gemeente in het plan ook op voor de exploitatietekorten, die bij tegenvallende bezoekersaantallen kunnen oplopen tot 1,2 miljoen per jaar. De VVD kreeg bijval van de PvdA, in mindere mate van het CDA én van cultuurwethouder Arthur van Dijk. Hij vond het in deze tijd ‘niet verantwoord op zo’n groot risico te lopen’.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie