Leerlingen maken in alle rust kennis met kleine dieren (met videobijdrage)

21 april 2011 om 00:00 Nieuws

Het is deze vrijdagochtend opvallend stil in de kelder van de J.P. Heijeschool aan de Prins Hendriklaan in Hoofddorp. Opvallend, want er zijn wel degelijk leerlingen aanwezig. Van twee scholen zelfs: de eigen leerlingen en leerlingen uit het eerste leerjaar van VMBO de Groenstrook uit Aalsmeer. En wat het nog opvallender maakt: in de kelderruimte staan meerdere grote hokken met daarin muizen, ratjes, konijnen en een kip met een groep kuikentjes.

‘Groene school’ De Groenzoom komt naar J.P. Heijeschool HOOFDDORP - Leerlingen van de J.P. Heijeschool, een school voor speciaal onderwijs in Hoofddorp, hebben vrijdag uitgebreid kennis gemaakt met ratjes, kuikens en konijntjes. Bijzonder aan de kennismaking: niet de leerlingen gingen op pad, de dieren kwamen naar de school aan de Prins Hendriklaan.

“De kinderen worden juist rustig zodra ze dieren mogen aaien’’, is de verklaring van een van de leerkrachten die haar groepje begeleidt. “Zie je hoe zorgzaam zij met de dieren omgaan?’’ Ze geeft meteen één van de redenen van deze ontmoeting. Kinderen kennis laten maken met (kleine) dieren. Maar er zijn er meer, zo legt Marco Heijmans, leerkracht van de Groenzoom uit.

“Natuurlijk gaat het om kennis delen en met andere jongeren praten en discussiëren over dieren, dieren verzorgen en dierenmishandeling. Maar er steekt nog meer achter. Bij ons op school zijn deze brugklassers de jongste leerlingen. Maar nu zijn ze weer even de grootsten. Ze kunnen wat laten zien. Ze kunnen wat vertellen. Dat is goed voor hun zelfvertrouwen.’’ Om er meteen, heel eerlijk, bij te zeggen dat dit bezoek ook een soort promotiecampagne is voor zijn school.

“We moeten als De Groenstrook niet alleen op school laten zien wat we voor opleidingen we kunnen aanbieden, we moeten ook naar onze klanten toe. Op de J.P. Heijeschool zitten leerlingen die heel goed bij ons verder kunnen leren over planten en dieren. We waren hier vorig jaar ook en toen zat er zelfs een leerling bij die hier op school heeft gezeten.’’

Teun, hij laat een ratje over zijn hand lopen, zou wel eens zo’n leerling kunnen worden. Hij denkt er over om vee-arts te worden en koeien en paarden te gaan verzorgen. Dat zijn hele grote dieren, zeker in vergelijking met het ratje. Maar groot of klein - ieder dier moet volgens hem goed verzorgd worden. Het ratje heeft het in ieder geval prima naar zijn zin tussen de zacht strelende handen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie