Scheidsrechtersshow bij SCW

28 april 2011 om 00:00 Sport

RIJSENHOUT - Bij een 3-4 stand floot scheidsrechter Broekmans uit Zeist de wedstrijd af. Niet de zeven doelpunten maar het optreden van de heer Broekmans hield de gemoederen het meeste bezig. Vooral de thuisploeg kon in zijn ogen weinig goed doen en dat bleek nog het sterkst in de 33e minuut toen Rutger van Nes tijdens een blessurebehandeling van Richard de Waal zijn tweede gele kaart kreeg.

Met tien man moest SCW de inmiddels opgelopen 1-2 achterstand proberen goed te maken. De eerste kans van de wedstrijd was voor ABN AMRO. Binnen tien minuten had Rutger van Nes zijn eerste gele kaart wegens praten. In de elfde minuut moest aanvoerder Richard de Waal bij scheidsrechter Broekmans komen. In een lange monoloog kreeg De Waal te horen wat de heer Broekmans wel en niet zou tolereren. In de twaalfde minuut had Timo den Edel de 1-0 moeten scoren, koppend uit een voorzet van Barry van den Heuvel.

In de vijftiende minuut kon de doelman van ABN AMRO in tweede instantie Rik Groen van scoren afhouden. Ondertussen moest Lex van der Horst regelmatig Rik Groen en Rutger van Nes aanwijzingen geven hoe zij de gevaarlijkste man van de gasten moesten opvangen. Deze aanvaller was in de 20e minuut met een lobje dicht bij de 0-1 en in de 24e minuut mocht hij door ondanks een vlagsignaal voor buitenspel. Uit die situatie kwam een corner en uit die corner scoorde ABN AMRO koppend 0-1. "Lekker, weer uit een dood spelmoment", baalde Lex van der Horst die zich boos had gemaakt over het feit dat er mocht worden doorgespeeld.

"Uit die buitenspelsituatie creëerden wij geen voordeel. Dan moet je gewoon fluiten. De bedoeling van die voordeelregel is dat het spel niet onnodig wordt vertraagd. En niet dat de verdedigende ploeg wordt benadeeld, zoals nu." Drie minuten na de 0-1 scoorde Timo den Edel de gelijkmaker. Een vrije trap van Marc van Straalen werd door Den Edel voorlangs gekopt, Barry van den Heuvel zette opnieuw voor en Timo den Edel kopte nu via de onderkant van de lat alsnog raak: 1-1.

Weer twee minuten later werd opnieuw een buitenspelsituatie genegeerd in de verdediging van SCW. Invaller doelman Sen van Luling leek redding te kunnen brengen maar hij had niet de bal en wel de tegenstander. Vanaf elf meter werd het 1-2 en tot opluchting van de SCW-aanhang bleef een verdere straf voor de jonge doelman uit. Even later kreeg Rutger van Nes heel goedkoop zijn tweede gele kaart. De 1-3 op slag van rust viel, hoe kan het ook anders, na een discutabele beoordeling van een buitenspelsituatie.

Na rust speelden Marcel Hofman, Jeff de Vilder en Robin Helder bij SCW voor Michiel van den Heuvel, Maaikel van Daatselaar en Timo den Edel. Jeff Kaslander scoorde na een fraaie individuele actie in de 48e minuut 2-3. De uitwedstrijd werd in blessuretijd door SCW met 4-5 gewonnen, dus het moest nog kunnen. "Hou het tempo erop", vuurde Lex van der Horst zijn jonge ploeg aan, "dan spelen we ze conditioneel kapot." Zelfs de 2-4 uit een knappe counter in de 65e minuut was geen aanleiding te wanhopen.

Met nog ruim een kwartier te spelen vond Barry van den Heuvel Marc van Straalen die het verschil weer terugbracht tot één doelpunt: 3-4. ABN AMRO deed het rustig aan en SCW maakte niet altijd de juiste keuzes. Daardoor bleef de doelman van ABN AMRO redelijk eenvoudig overeind. In de 85e minuut riep Lex van der Horst voor alle duidelijkheid nog maar eens: "Ze zijn er rijp voor. Kom aan!" Maar de ontsnapping van de uitwedstrijd was het tiental van SCW niet gegund, met 3-4 trok ABN AMRO ditmaal aan het langste eind. Met dank aan de scheidsrechter die helaas te nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd van SCW had gedrukt.

Bij de foto's: Scheidsrechter Broekmans uit Zeist viel op door zijn vreemde beslissingen, Timo den Edel kopt de 1-1 binnen en Rutger van Nes verlaat zwaar balend het veld (foto's Ron van der Steeg).