Plan voor nieuwe fietstunnel op kruising N201

28 april 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De provincie Noord-Holland overweegt de bouw van een nieuwe fietstunnel bij de gevaarlijke oostelijke kruising van de Van Heuven Goedhartlaan met de Kruisweg (N201). Dat hebben Gedeputeerde Staten geschreven in antwoord op schriftelijke vragen van PvdA-statenlid Gohdar Massom uit Nieuw-Vennep. De ongelijkvloerse kruising verkeert in de studiefase en is inmiddels opgenomen in het programma van de provincie.

Het plan voor de nieuwe oversteek staat in de beantwoording van een reeks vragen van Statenlid Massom over de fietsbereikbaarheid van Schiphol. Van verschillende kanten krijgt de provinciale PvdA klachten over de bereikbaarheid van Schiphol per fiets. Hoewel Schiphol de grootste regionale werkgever is in Haarlemmermeer is de bereikbaarheid vanuit Hoofddorp niet goed. Ook vanuit Haarlem en Heemstede is Schiphol lastig te bereiken op de fiets.

De fietsroute langs de N201 van Hoofddorp naar de A4 wordt door veel fietsers als onveilig ervaren. Deze route is zo aangelegd dat fietsers meerdere keren moeten oversteken en vaak en lang moeten wachten bij verkeerslichten. Hoewel een flink aantal medewerkers van op Schiphol gevestigde bedrijven binnen een straal van 15 kilometers van hun werk woont, gaan relatief weinig medewerkers met de fiets naar hun werk. Een belangrijke oorzaak hiervan ligt volgens PvdA’er Massom bij de niet optimale fietsroutes.

Tot zijn teleurstelling zegt het provinciebestuur geen plannen te hebben voor verbetering van de fietsbereikbaarheid Schiphol. Voor nieuwe investeringen verwijst de provincie naar de gemeente Haarlemmermeer en de Stadsregio Amsterdam. Massom: “ Uit de slappe antwoorden concludeer ik dat de provincie niet geïnteresseerd is in de fietsbereikbaarheid van Schiphol.” De PvdA’er overweegt nadere vragen te stellen.

Bij op de luchthaven gevestigde bedrijven werken zo’n zestigduizend werknemers. De PvdA vindt dat de overheid voldoende maatregelen moet nemen om meer werknemers uit de auto op de fiets te krijgen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie