Zwanenburg zwaarbevochten 1-1

5 mei 2011 om 00:00 Sport

ZWANENBURG - "Ik houd hier een heel dubbel gevoel aan over", zat Edwin Eefting nog in de emotie van de zojuist afgelopen topper tegen OG. "In mijn ogen krijgen we twee punten te weinig vandaag. Aan de andere kant is 1-1 met tien man een uitstekende prestatie. Helemaal als je tegen twaalf man speelt."

De rust- en eindstand van het duel om de koppositie was 1-1. Zwanenburg had de eerste kans, Rick van Veen schoot de bal naast. Toch startte koploper Zwanenburg, één punt meer dan runner-up Onze Gezellen, niet goed naar de zin van Edwin Eefting. "Net als in eerdere wedstrijden geven wij in de eerste twintig minuten onvoldoende thuis. Daardoor kwam OG op voorsprong. Dat was helemaal niet nodig."

Na zes minuten was het raak. Tim Stricker kreeg de bal niet lekker weg, Zwanenburg leek toch de aanval over te kunnen nemen maar nog op eigen helft werd balverlies geleden. OG profiteerde onmiddellijk: 0-1. In de elfde minuut verdween een lob net over het doel van Remco van Schagen. Na veertien minuten riep Edwin Eefting zijn ploeg nogmaals tot de orde: "Zwanenburg, kom aan nou. Tandje erbij, het is allemaal te slap!"

Een diepe bal van Tim van Noord zette Jordy Vierbergen na ruim een kwartier alleen voor de doelman van OG. Vierbergen probeerde de bal rechts langs de doelverdediger te plaatsen maar die opzet slaagde niet. In de twintigste minuut was er een eerste gele kaart voor Ton Hendriks die daarmee meteen een kaart incasseerde voor zijn eerste overtreding. Ook John van der Tol kreeg geel en na ieder stevig duel dat Ton Hendriks uitvocht, zocht OG een tweede gele kaart voor de stormram van Zwanenburg. Die opzet slaagde in de 43e minuut na een volkomen onschuldig duel.

"De scheidsrechter heeft waarschijnlijk niets verkeerds gedaan jegens Zwanenburg", stelde Edwin Eefting eerlijk. "Maar hij heeft wel verzuimd op vergelijkbare wijze de overtredingen van OG te bestraffen. Daardoor benadeelde hij Zwanenburg in mijn ogen in hoge mate." Toch gaf de tweede gele kaart voor Ton Hendriks de thuisploeg zoals wel vaker even een impuls. Ruben Karelse won een duel aan de zijkant van het strafschopgebied en uit zijn voorzet scoorde Rick van Veen als een duveltje uit een doosje in de extra tijd de 1-1.

Meteen na rust creëerde het tiental van de thuisploeg een aantal goede kansen, Leroy van Maaren en Ruben Karelse scoorden niet. Aan de andere kant van het veld was Remco van Schagen uitstekend op dreef, zeker vier honderd procent kansen van OG werden door de doelman van Zwanenburg geneutraliseerd. Een keer kwam Stephan Blok zijn keeper op de lijn te hulp. Zwanenburg ging tot het gaatje: John van der Tol, Ruben Karelse en Rick van Veen waren op toen ze werden gewisseld.

In de slotfase waren toch weer de beste kansen voor Zwanenburg om de wedstrijd te beslissen. Jordy Vierbergen was na een solo van Tim van Noord akelig dicht bij de beslissing. Edwin Eefting stelde langs de lijn dat de 1-1 op zich al een wereldprestatie was, toch kriebelde er een gevoel dat zijn ploeg recht had op meer dan één punt. De laatste twee wedstrijden zullen uitmaken wie er kampioen wordt in 4C. OG speelt thuis tegen RCH en uit tegen DSK, Zwanenburg mag eerst naar DSOV en ontvangt op de laatste competitiedag RKAV thuis.

Bij de foto's: Rick van Veen scoorde de belangrijke 1-1, Ton Hendiks werd zwaar bestraft met twee keer geel, Ruben Karelse bereidde de gelijkmaker van Rick van Veen op slag van rust voor (foto's: Jan Aukes)