Gemeente wil Floriade 2022

5 mei 2011 om 00:00 Nieuws

Het streven van de gemeente om de Floriade opnieuw binnen de gemeentegrenzen te halen, is opmerkelijk. In 2002 werd het evenement, dat eens in de tien jaar wordt gehouden, in een gebied bij Vijfhuizen gehouden. Dat verliep niet op alle vlakken vlekkeloos. Volgend jaar wordt de Floriade bij Venlo in Limburg gehouden.

HOOFDDORP - De gemeente wil onderzoeken of de internationale tuinbouwtentoonstelling Floriade in 2022 in Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep kan worden gehouden. Dat heeft wethouder Jeroen Nobel vorige week gezegd.

Wethouder Nobel en zijn collega Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening zeiden vorige week dat Park21 bij uitstek een geschikte locatie is voor de Floriade in 2022, een open gebied zo dichtbij Schiphol. Het grote voordeel van een evenement als de Floriade is bovendien dat er in het gebied allerlei voorzieningen worden aangelegd, waarvoor de gemeente niet meer de buidel hoeft te trekken.

Wethouder Nobel is namelijk naarstig op zoek naar financiering voor de aanleg van Park21. Tot nu toe staat slechts de komst van een nieuw honkbalstadion voor Pioniers vast. Aan de andere kant van Park21 bij Nieuw-Vennep is een crematorium gepland. Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week het masterplan voor het park vastgesteld. De plannen zijn na een inspraakperiode niet tot nauwelijks veranderd.

Als ook de gemeenteraad het licht op groen heeft gezet voor het masterplan wil het college zich buigen over de verdere invulling van het gebied. Behalve op de Floriade in 2022 wordt het vizier daarbij ook gericht op de Olympische Spelen in 2028, die dan mogelijk in Nederland worden gehouden.

Om de realisatie van Park21 financieel mogelijk te maken, heeft het college besloten kleinere recreatieve projecten te schrappen. Als voorbeeld noemt Nobel een recreatief fietspad tussen De Liede en Zwanenburg. Door het schrappen van de diverse plannen heeft hij nu in totaal 30 tot 35 miljoen euro beschikbaar. Dat is hard nodig ook, want het Rijk lijkt geen eurocent meer in Park21 te willen steken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie