een ‘weekje even weg’’

5 mei 2011 om 00:00 Nieuws

Justin (10) is een van de kinderen die vorig jaar vakantie vierde in Wervershoof. In dit plaatsje in het noorden van Noord-Holland genoot hij met een groepje leeftijdsgenoten van een weekje even weg. Justin mocht mee, omdat hij gezien zijn gezinssituatie niet zo makkelijk met zijn ouders op vakantie kan gaan. “Een gezin met allerhande problemen: relatieperikelen, alcohol. En veel te weinig tijd voor Justin. Voor dergelijke kinderen zijn onze vakantieweken bedoeld”, zegt Jan Schermer. Hij is voorzitter van de afdeling Haarlemmermeer van Humanitas, de stichting die zich zonder religieuze binding inzet voor maatschappelijke projecten. Samen met Caroline Gorthuis, belast met de pr van de afdeling, vertelt hij dat de Kindervakantieweken ook dit jaar tijdens de zomervakantie weer op het programma staan. “Wij maken deel uit van district Noord-West - dat is Noord-Holland, Utrecht en Flevoland - en onze Kindervakantieweken horen daarbij. Onze afdeling zet zich in voor een ‘weekje even weg’ voor vijf kinderen uit deze regio.”

Humanitas Kindervakantieweken HOOFDDORP - ‘Het was geweldig’, vertelt Justin. ‘Een hele week hartstikke leuk op kamp. Met de andere kinderen hebben we gezwommen. En spelletjes gedaan. En we mochten van een grote dijk afglijden. Maar we moesten ook afwassen. Dat vond ik niet zo.’

Sponsors

Dat laatste betekent een dubbele zoektocht: naar financiële middelen, maar ook naar kinderen. ‘Wij hebben nauw contact met instanties als jeugdzorg, Home Start en Humanitas onder Dak. Ze hebben een goed overzicht welke kinderen in aanmerking komen. Maar wie kandidaten weet, kan ons eventueel ook zelf benaderen. Als we over namen beschikken, maken we een eerste selectie en dan gaan we op huisbezoek. Naar aanleiding daarvan wordt beslist of het kind meegaat.’ Wat de financiën betreft is elke bijdrage welkom. “Sponsoring door het bedrijfsleven is schitterend, maar we zijn ook blij met individuele donaties. Er zijn talrijke mogelijkheden. Bedragen variëren van 10 euro voor speelmateriaal tot 350 euro voor de hele week. Heel belangrijk is een goede begeleiding. Gelukkig beschikken we in ieder geval voor deze zomer over voldoende helpers, maar er kan natuurlijk altijd meer bij. Vrijwilligers krijgen van ons een opleiding, want het gaat uiteindelijk om kinderen die om welke reden dan ook - licht autisme, ADHD, financiële problemen thuis - extra aandacht nodig hebben.”

Locatie is een boerderij in Wevershoof, in de kop van Noord-Holland. “Ideaal geleden in een bosrijke omgeving. Heel geschikt voor buitenactiviteiten zoals een klimpartijtje, zwemmen of iets anders sportiefs. Als het slecht weer is, zijn er spelletjes binnen. En daar wordt ook flink geoefend voor de vrijdagavondvoorstelling: toneel, zingen of een film. We organiseren vier verschillende weken: één voor 6-8 jarigen, één voor 8-9 jarigen, één voor 10-12 jarigen en één voor 11-12 jarigen. Dan kan ieder kind een vriendje of vriendinnetje van zijn eigen leeftijd vinden.”

Wie interesse heeft voor de Humanitas Kindervakantieweken - opgeven of sponsoren - kan contact opnemen met Caroline Gorthuis, 06-27334380, e.-mail: carolinegorthuis@zonnet.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie