VVC gokt en verliest

12 mei 2011 om 00:00 Sport

NIEUW-VENNEP - "We hebben gegokt en verloren", stelde Hajo Hendriks teleurgesteld vast. "RKAVIC heeft een goed voetballende ploeg, zij waren vandaag op volle sterkte bovendien. Ik had Joost Groenewegen aan hun gevaarlijkste man Brinkhuis opgeofferd. Dat ging ten koste van voetballend vermogen op ons middenveld."

Dezelfde Brinkhuis scoorde alle vier de doelpunten in de wedstrijd RKAVIC-VVC eerder dit seizoen. VVC stelde daar maar liefst zeven treffers tegenover, waardoor VVC met 4-7 een belangrijke overwinning boekte in de strijd om de vierde plaats. "Brinkhuis scoorde vandaag niet, in dat opzicht is de gok geslaagd. Maar wij slaagden er voor rust niet in om voetballend kansen te creëren. We mochten blij zijn met de 0-0 ruststand", aldus Hajo Hendriks.

Meteen in de eerste minuut werden de gasten dreigend, Robert Stange kon op het laatste moment een nuttig blok zetten. Aan de andere kant had Barend Jan van Groenigen na een voorzet vanaf de linkerkant meer tijd dan hij verwachtte. In plaats van de bal te koppen, had hij de bal kunnen aannemen. Daarmee was de kans die hij kreeg een heel stuk eenvoudiger geworden.

Zoals gezegd slaagde VVC er niet in om met goed voetbal voor gevaar te zorgen. RKAVIC had meer spelaandeel maar grote kansen bleven uit. Tot in de extra tijd Joost Groenewegen de bal miste en een tegenstander alleen op doelman Rutger Kleinhout af kon gaan. De doelman van VVC wist de 0-1 met een uitstekende redding te voorkomen.

Na rust, met de wind in de rug, moest VVC voor meer gevaar kunnen zorgen. Schoten van Frank Wennekes en Jordi Oudhuizen bleven zonder succes, een aantal keer werd VVC teruggefloten wegens buitenspel. Niet altijd was even duidelijk of scheidsrechter De Groot uit Soest terecht het vlagsignaal van zijn Amstelveense assistent overnam.

"Op een bepaald moment hoopte ik dat we in elk geval het gelijkspel zouden kunnen vasthouden", gaf Hajo Hendriks aan. Voor VVC was niet verliezen zelfs belangrijker dan winnen om de kansen op nacompetitievoetbal open te houden. Na een klein uur spelen kwam Edwin van Heek in het veld voor Barend Jan van Groenigen. De eerste doelpoging van Van Heek volgde binnen twee minuten, de doelman van RKAVIC bracht redding. Enkele minuten later brak RKAVIC door over rechts, de voorzet werd bij de tweede paal van dichtbij ingeschoten: 0-1 en een lelijke streep door de rekening van VVC.

Hajo Hendriks wisselde kort daarna Joost Groenewegen voor aanvaller Job Bleije. Weer vijf minuten later kwam Pieter van Staveren in het veld voor Frank Wennekes. De grootste kans was in de 76e minuut voor de gasten. Rutger Kleinhout redde op een harde inzet van dichtbij en moest dat met een blessure bekopen. De doelman van VVC kon gelukkig verder, er was immers al drie keer gewisseld. Toch viel vijf minuten voor tijd de beslissende 0-2 na een aanval van RKAVIC over de linkerflank.

"RKAVIC was vandaag beter dan wij", moest Hajo Hendriks erkennen. Het werd afwachten wat NFC/Brommer had gedaan om te achterhalen of de kansen op nacompetitievoetbal voor VVC nog aanwezig waren. "Het was vandaag al rekenen, als NFC/Brommer maar niet heeft verloren, dan maken wij nog een kans." NFC/Brommer won bij Fortius en in de laatste competitieronde is er dus nog van alles mogelijk voor VVC.

Bij de foto: Ook de drie invallers, v.l.n.r. Edwin van Heek, Pieter van Staveren en Job Bleije, konden het tij voor VVC niet keren (foto: Inge van der Steeg).