Informatiebijeenkomst van Rijk over 380kV-lijn onzeker

12 mei 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Het is nog onzeker of de informatiebijeenkomst van het Rijk op woensdag 25 mei in schouwburg De Meerse in Hoofddorp over het tracé voor de nieuwe 380kV-hoogspanningsleiding kan doorgaan. Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer inmiddels in een brief laten weten dat hij voor die bijeenkomst nog overleg wil met de Kamercommissie, maar een datum voor dat overleg is nog altijd niet gevonden.

Wethouder Michel Bezuijen zei dinsdag tijdens de wekelijkse ontmoeting met de pers dat het een probleem is om een datum te prikken waarop minister Verhagen en zijn collega Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu beiden kunnen. De agenda’s van de twee ministers zijn nogal vol. Volgens Bezuijen doen de ministers er verstandiger aan om de informatiebijeenkomst uit te stellen.

Minister Verhagen heeft in genoemde brief aan de Kamercommissie nog eens uitgelegd waarom er voor gekozen is om de nieuwe stroomleiding door het westen van Haarlemmermeer aan te leggen. Toen wethouder Bezuijen deze brief vorige week tijdens zijn vakantie onder ogen kreeg, viel hij bijna van zijn stoel van verbazing. ,,Ik heb twee rondjes gelopen om een beetje af te koelen. Het stoom kwam uit mijn oren. In de brief van de minister worden argumenten genoemd, die ik nooit eerder heb gelezen. Die argumenten snijden ook totaal geen hout.”

Volgens Bezuijen wordt zijn agenda de komende tijd beheerst door de 380kV-discussie. Hij wil met zoveel mogelijk Kamerleden spreken om te kijken of er nog een alternatief is voor het door de ministers gekozen tracé door de westkant van Haarlemmermeer. Eén van die alternatieven is een plan van Kees Segers van SAAP gebiedsontwikkeling, die de stroomkabels bovengronds én ondergronds in betonnen kokers wil opbergen. Volgens de initiatiefnemer wordt het probleem van de elektromagnetische straling weggenomen. Segers lanceerde eerder al het plan om de nieuwe kabels te plaatsen in een overkapping boven de Drie Merenweg.

Wethouder Bezuijen zei dinsdag het jongste plan van Segers serieus te nemen. Volgens hem zijn er mogelijk meer innovatieve oplossingen te bedenken. De wethouder benadrukte dat er voor de aanleg van de 380kV-lijn in 2014 van start gaat toch een andere oplossing moet zijn gevonden dan het kabinet vorige maand heeft besloten.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie