Gemeente neemt weer maatregelen op Ringdijk

12 mei 2011 om 00:00 Nieuws

Haarlemmermeer - De gemeente gaat dit jaar en volgend jaar nieuwe maatregelen nemen om de verkeersveiligheid op de Ringdijk te verbeteren. Dat heeft verkeerswethouder Michel Bezuijen dinsdag aangekondigd.

De opzet van de gemeente is al jaren om de Ringdijk verkeersluw te maken. Het Ringdijkbeleid zorgde er aanvankelijk voor dat het aantal verkeersongevallen op de dijk inderdaad daalde, maar de laatste jaren gebeuren er juist weer meer ongelukken. Volgens wethouder Bezuijen worden er met name incidenten gemeld bij chicanes, die de snelheid van het autoverkeer moeten afremmen. Personenauto’s en vrachtwagens moeten bij de chicanes soms zulke vreemde bochten maken, dat er een gevaarlijke situatie ontstaat voor fietsers en bromfietsers. Om die reden zijn inmiddels al chicanes van de dijk verwijderd.

Bezuijen: “Het blijft een lastige discussie. Je zit met een dilemma. Als je de chicanes weghaalt, krijg je weer de situatie dat er veel te hard wordt gereden. Dan moet je het misschien op een andere manier oplossen, bijvoorbeeld met rode fietssuggestie-stroken of met camera’s.”

De gemeente wil per wegvak bekijken wat uiteindelijk de beste oplossing is. Op de ene plek werken chicanes mogelijk wel goed, terwijl op een ander deel van de Ringdijk juist voor een ander middel wordt gekozen. “We gaan daarover in overleg met dorps- en wijkraden”, zegt wethouder Bezuijen. We willen graag maatwerk leveren.” De gemeente wil ook dat er een strak handhavingsplan komt om de situatie op de dijk goed in de gaten te blijven houden. Zij gaat daarover in gesprek met de regiopolitie en het Openbaar Ministerie.

Volgens Michel Bezuijen is het een illusie te denken dat je al het autoverkeer van de Ringdijk kunt weren. “Je kunt wel gedragsverandering willen, maar dat lukt niet altijd. Vooral aan de westkant van de dijk is er ook geen alternatief. Als mensen vanuit Haarlemmermeer naar de kust willen, nemen ze toch de kortste route en dat is nog steeds via de Ringdijk. Als je dat niet meer wilt, zou je de dijk moeten afsluiten.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie