Zwanenburg terechte kampioen

19 mei 2011 om 00:00 Sport

ZWANENBURG - "Hartstikke mooi voor de jongens", glunderde Edwin Eefting meteen na de kampioenswedstrijd van zijn Zwanenburg. "We speelden vooral voor rust goed, ik heb in de kleedkamer wel gezegd dat we na rust zo door moesten gaan. Maar het scherpe was er in de tweede helft wel een beetje af."

Kampioenswedstrijden zijn meestal niet de mooiste voetbalspektakels. Zwanenburg speelde vooral voor rust heel behoorlijk en het was dan ook niet vreemd dat het beslissende verschil in de eerste helft werd gemaakt. RKAV moest eigenlijk ook winnen om de eigen kansen in de derde periode in stand te houden. Toch speelden de gasten vooral met heel veel mensen achter de bal. Zwanenburg mocht het spel maken, RKAV loerde op de counter.

De wedstrijd begon ruim tien minuten te laat omdat scheidsrechter Van Gom uit Almere onderweg een lekke band had. Toen na een kwartier de doelman van RKAV langdurig moest worden opgelapt, was de opzet om alle wedstrijden tegelijk te spelen voor een belangrijk deel teniet gedaan. In Haarlem speelde concurrent Onze Gezellen, op één punt van Zwanenburg, het lastige uitduel tegen het eveneens voor de derde periode strijdende DSK.

In de achtste minuut appelleerde Zwanenburg voor een strafschop toen Martijn Hemelaar in de heupzwaai werd genomen. Er werd niet gefloten. Halverwege de eerste helft spoorde Edwin Eefting zijn team aan om wat vaker de diepte te zoeken op spits Ruben Karelse: "Kom aan jongens, dit moet beter. Speel die bal eens een keer naar die spitsen. Niet achteruit voetballen."

Na ruim een halfuur spelen was er opeens een dreigende situatie in de achterhoede bij Zwanenburg. Doelman Remco van Schagen en Tim van Noord communiceerden niet goed en bijna profiteerden de gasten. Uit de lange bal die volgde was Rick van Veen bijna succesvol namens de thuisploeg. In de 38e minuut was het alsnog raak: Ruben Karelse draaide schitterend weg bij zijn tegenstander op de rand van het strafschopgebied, met links schoot hij de bal vanaf twaalf meter in de rechter boevenhoek: 1-0.

Verzorger Cees van Steijn vond het wel een goed idee als Zwanenburg het verschil nog voor rust op twee doelpunten zou brengen. Jordy Vierbergen en Martijn Hemelaar kwamen in kansrijke positie, Jordy Vierbergen scoorde na een mooie aanval over de linkerflank in de extra tijd 2-0. Maar er zat nog meer in het vat: een diepe bal werd door Leroy van Maaren uitstekend meegenomen en Rick van Veen mocht de ruststand op 3-0 bepalen.

Na rust was de druk wel van de ketel bij Zwanenburg, al leerde een telefoontje naar Haarlem dat ook Onze Gezellen op winst stond bij DSK. Zwanenburg creëerde de eerste kansen en RKAV deelde zowaar een plaagstootje uit. Edwin Eefting instrueerde vanaf de zijlijn Rick van Veen toch vooral te blijven voetballen. Niet teveel lopen met de bal. Zwanenburg speelde een tweetal dikke kansen uit, bij de laatste legde Leroy van Maaren de bal zonder succes breed op Ruben Karelse in plaats van zelf af te ronden. Dat leverde hem een reprimande van zijn trainer op: "Leroy, gewoon op het hok! Kom aan man!"

Doelman Remco van Schagen had zich heilig voorgenomen de nul te houden, dus het gebrek aan scherpte na rust had geen gevolgen voor Zwanenburg. Rick Buijs, Tim Reemer en Niels Oostwouder vielen nog in, ook zij mochten delen in de feestvreugde die om iets over vieren losbrak in Zwanenburg: met een verdiende 3-0 overwinning is het team van Edwin Eefting de terechte kampioen van de vierde klasse C. Onze Gezellen won overigens bij DSK met 3-4.

Bij de foto's: De 2-0 van Jordy Vierbergen in twee fases en de heupzwaai ten koste van Martijn Hemelaar (die niet werd bestraft) in twee fases (foto's Ron van der Steeg).