Seizoen Hoofddorp strandt op de stip

1 juni 2011 om 00:00 Sport

HOOFDDORP - "Ik weet het even niet", verwoordde Stefan Teeken zijn gevoelens. "Dit is heel zuur, we verliezen twee keer niet en we worden uitgeschakeld na strafschoppen. We kwamen wel twee keer op achterstand maar we kwamen beide keren terug. Vandaag konden we niets extra's brengen om de beslissing te forceren."

ZAP en Hoofddorp eindigden twee keer op 1-1 en dus moesten strafschoppen de beslissing brengen. ZAP trok met 7-8 bij de strafschoppen aan het langste eind. "Toen Donovan de tweede strafschop stopte zag het er heel gunstig uit. Alle jongens bij de eerste vijf waren vol overtuiging dat ze een strafschop wilden nemen. Dus was het jammer dat onze vierde strafschop ook werd gestopt."

ZAP kwam dus in de vierde ronde op 3-3 en de laatste strafschoppen in de eerste serie leverden een speciaal schouwspel op. Eerst passeerde Donovan Partosoebroto zijn collega (4-3) en vervolgens moest hij het antwoord schuldig blijven op de eveneens sterk ingeschoten strafschop van de doelman van ZAP. De twee eerste rondes van het om en om nemen leverden alleen treffers op, na de gestopte inzet van Michael Schuit moest Donovan Partosoebroto het antwoord schuldig blijven op de negende strafschop van ZAP: 7-8.

Terug naar de wedstrijd: Hoofddorp startte goed en creëerde kansen en mogelijkheden. Al na twee minuten had Twan Elfers iets doortastender moeten reageren na een vrije trap. Martijn Tjon A Njoek en Ibrahim Akkabi combineerden een aantal mogelijkheden bij elkaar, een schot van Arwin Mols werd geblokt en de rebound werd door Vincent Partosoebroto over het doel geschoten.

Pas na zeventien minuten werd Donovan Partosoebroto voor het eerst op de proef gesteld, hij redde twee keer bekwaam. Misschien had Hoofddorp daar lering uit moeten trekken. Halverwege de eerste helft speelde ZAP de lange bal, de verdedigers van Hoofddorp schatten de snelheid van de bal verkeerd in en niet iedereen liep mee. De rechterspits van ZAP haalde de bal, gaf voor en bij de eerste paal werd de bal verlengd tot de verre hoek: 0-1. Vanaf dat moment liep Hoofddorp net als in Breezand achter de feiten aan.

"De eerste twintig minuten speelden we goed, na de 0-1 stapelden wij misverstand op misverstand", had ook Stefan Teeken gezien. "In de rust heb ik gezegd dat we vooral ons eigen spel moesten blijven spelen. Op karakter hebben we de gelijkmaker weten te maken. Jammer genoeg viel die pas een paar minuten voor tijd. Als de 1-1 tien minuten eerder was gevallen, dan had ik het nog wel willen zien. Maar ja, als…"

Het tweede deel van de eerste helft was dus matig van Hoofddorp-zijde. In de 35e minuut ontsnapte de thuisploeg zelfs aan de 0-2. Meteen daarna wisselde Stefan Teeken voor de eerste keer aanvallend. Ivar Lammers werd vervangen door Sander Stroo. In de 43e minuut schoot Stroo een vrije trap van twintig meter naast. Na rust probeerde Hoofddorp het wel maar ZAP had verdedigend zijn zaakjes op orde.

In de 63e minuut was Ibrahim Akkabi erlangs maar zijn voorzet sprong van de voet bij Martijn Tjon A Njoek. Met Patrick Tol en Mick Hurks speelde Stefan Teeken zijn laatste troeven. In de 88e minuut verlengde Mick Hurks een verre uitrap van Donovan Partosoebroto op de in volle sprint liggende Sander Stroo die het hoofd koel hield: 1-1. De resterende tijd was tekort voor Hoofddorp om ZAP de genadeklap toe te dienen.

In de negende ronde van de strafschoppen ging het dus mis voor SV Hoofddorp. "Laten we niet vergeten dat we met de gehele selectie alle doelstellingen hebben gehaald", draaide Stefan Teeken er al een positief slot aan. "Het derde is kampioen geworden, het tweede heeft zich gehandhaafd in de reserve hoofdklasse en met het eerste team zijn we als tweede geëindigd. Dat we niet de stap naar de eerste klasse zetten is een grote teleurstelling, volgend seizoen gaan we er weer voor met een bijna ongewijzigde groep en een aantal versterkingen."

Bij de foto's: de keepers schudden elkaar de hand(schoen) na hun hoofdrol in de strafschoppenserie, Michael Schuit ziet zijn inzet gekeerd worden en even later wordt Donovan Partosoebroto voor de achtste keer geklopt. Hij weet dat het over is en voelt zich even heel alleen (foto's Ron van der Steeg).