Kritiek in raad op voorstellen te bezuinigen op jeugdbeleid

30 juni 2011 om 00:00 Nieuws

Het college wil de komende jaren bijna een miljoen euro besparen op het jeugdbeleid. Meer dan de helft van dat bedrag wordt echter weer in nieuwe projecten gestoken, zoals de exploitatie van het nieuwe jongerencentrum in Floriande. Volgens wethouder Nederstigt ontkomt de gemeente er niet aan om ook te snijden in het jeugdbeleid.

Fracties niet enthousiast over keuzes van wethouder John Nederstigt HOOFDDORP - Wethouder John Nederstigt van Jeugd en Onderwijs kreeg het vorige week in de gemeenteraad zwaar te verduren door zijn bezuinigingsplannen op onderdelen van het jeugdbeleid. Fractievoorzitter Marjolein Steffens van de HAP noemde de plannen ‘onzorgvuldig, onterecht en onverstandig’.

Eén van de posten waarop de wethouder meent geld te kunnen besparen is de subsidie voor coördinatoren van de Brede Scholen in de polder. Nederstigt wil die subsidie vanaf 2014 schrappen, omdat hij vindt dat hij de organisaties die binnen de Brede Scholen actief zijn dan hun eigen bonen kunnen doppen. De bezuiniging levert de gemeente een bedrag op van 270.000 euro op.

Het bezuinigingsplan kwam Nederstigt op forse kritiek te staan. Voorzitter Paul Bronstring van de Stichting Brede Scholen Haarlemmermeer (SBSH) trok al eerder aan de bel over de voorstellen. Hij deed dat tijdens de raadsvergadering nog eens dunnetjes over. Volgens Bronstring slaat de wethouder de plank volledig mis als hij zegt dat leerlingen geen last krijgen van de bezuinigingen. Het wegbezuinigen van de coördinatoren treft de leerlingen wel degelijk, aldus de SBSH-voorzitter.

Bronstring kreeg steun van directeur Piet Hoogewerf van basisschool Op Dreef in Nieuw-Vennep. In een gloedvol betoog probeerde hij de politiek duidelijk te maken dat zijn school beslist niet zonder coördinatoren kan. Ook de raadsfracties spaarden de wethouder niet. GroenLinks-raadslid Herman Tuning vond het voorstel volledig in strijd met het besluit, dat de gemeenteraad februari vorig jaar over de Brede Scholen heeft genomen. Volgens Tuning heeft de wethouder in zijn voorstel ook helemaal niet aangegeven wat de gevolgen zijn van de bezuiniging.

Ook andere fracties waren kritisch. HAP, GroenLinks en Forza! willen vandaag tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota een motie indienen om de wethouder op te roepen opnieuw met de SBSH te overleggen over alternatieven voor de bezuinigingen. De wethouder reageerde met de mededeling dat de bestaande regeling weliswaar in 2014 stopt, maar dat hij best bereid is nieuwe initiatieven toch te steunen.

Wethouder Nederstigt kreeg uit verschillende hoek ook kritiek op zijn plan om de subsidie voor huiswerkbegeleiding aan allochtone leerlingen te stoppen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie