Raad wil geen sportzaal maar toch een hal in Zwanenburg

30 juni 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeenteraad wil in meerderheid dat Zwanenburg toch een nieuwe sporthal krijgt in plaats van een simpele sportzaal. Dat bleek vorige week tijdens een debat in de raad over het Hart van Zwanenburg, het ambitieuze plan voor een nieuw dorpscentrum.

Wethouder Michel Bezuijen laat haalbaarheid onderzoeken door Sportfondsen

Wethouder Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening reageerde lichtelijk geïrriteerd op de brede roep om een sporthal. Volgens hem moet de raad ook aangeven waar de euro’s vandaan moeten komen als ze voor een hal kiest. De wethouder kreeg tegengeworpen dat helemaal niet duidelijk is hoeveel een sporthal meer gaat kosten.

HAP-raadslid Ron Heimerikx stelde voor de Stichting Waarborgfonds Sport onderzoek te laten doen naar de mogelijkheid om een sporthal te realiseren. Bezuijen wees dat voorstel echter af. Hij gaf er de voorkeur aan zo’n onderzoek te laten uitvoeren door de stichting Sportfondsen Haarlemmermeer.

Raadslid Heimerikx was daar op zijn beurt niet zo blij mee. Volgens hem kan deze organisatie moeilijk als onafhankelijk worden beschouwd, omdat ze nog andere sporthallen in de polder exploiteert. Daarbij hoort ook sportcomplex De Sporthoeve in Badhoevedorp, dat volgens wethouder Bezuijen met leegstand te maken krijgt als er inderdaad een sporthal in Zwanenburg komt.

Voorafgaand aan de politieke discussie maakten diverse insprekers uit Zwanenburg zelf duidelijk dat het hoog tijd wordt dat het dorp een eigen sporthal krijgt. “De Olm is niet geschikt voor wedstrijdsport”, sprak voorzitter Frits van Seumeren van de Stichting Cultureel Centrum. “Een sporthal zou de sportverenigingen doen bloeien. Wij Zwanenburgers horen ook bij Haarlemmermeer.”

Er waren niet minder dan zeven prominente Zwanenburgers naar het raadhuis in Hoofddorp gekomen om het belang van een fraai nieuw dorpshart nogmaals bij de politiek te onderstrepen. Het proces dat naar dat moois leidt, verloopt echter niet zonder horten of stoten. In Zwanenburg heerst niet altijd eensgezindheid over hoe het Hart van Zwanenburg er uit moet zien en waar het moet komen.

Vooral na de presentatie eind dit jaar van een gewijzigd plan was er alom pessimisme. Sindsdien heeft de gemeente voortdurend overleg met het Participatieplatform onder leiding van de onvermoeibare Eef Haverkort. De gesprekken hebben ertoe geleid dat er nu een plan ligt om het nieuwe dorpshart aan de Dennenlaan te realiseren op een plek in het park tussen de oude mavo en de Lidl.

De meeste insprekers uit Zwanenburg waren optimistisch over dit plan. “Of het haalbaar is zal nog moeten blijken”, zo waarschuwde Eef Haverkort van het Participatieplatform voor al te veel optimisme. De dorpsbewoners zijn echter allang blij dat er nu weer een plan is dat een goede kans van slagen lijkt te hebben.

Ook wethouder Bezuijen toonde zich vol vertrouwen over de uitkomst van het overleg met de Zwanenburgers. Het is volgens hem niet makkelijk geweest. “Er is veel verdeeldheid in het dorp.” Bezuijen voegde er aan toe dat uiteindelijk niet iedereen tevreden zal worden gesteld. Hij maakte duidelijk dat hij heel kritisch blijft kijken naar de haalbaarheid van de plannen.

De afspraak is nu dat het college begin september met het definitieve plan voor Hart van Zwanenburg komt.

Nog dezelfde maand moet de gemeenteraad het plan dan bespreken, omdat er voor 1 oktober een subsidie voor het project moet worden aangevraagd bij de Stichting Leefomgeving Schiphol.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie