Hoofddorpse zet zich in voor kansarme kinderen in Kenia

30 juni 2011 om 00:00 Nieuws

“De kleuterschool is nu klaar’’, laat ze bij thuiskomst weten. “Het is een mooi stenen gebouw geworden met zelfs een toiletgroep met echte spoeltoiletten en wastafels. Iets bijzonders voor scholen! We hebben de kinderen zelfs les moeten geven in het gebruik van de toiletten, maar het is een geweldige stap in de verbetering van de hygiëne. Omdat er geen wateraansluitingen zijn in het gebied, worden de toiletten en wastafels gespoeld met regenwater. Op het dak van de toiletgroep is een watercontainer geplaatst die het regenwater opvangt. Er is ook een septic tank ingegraven die, wanneer nodig, kan worden geleegd door een plaatselijke dienst.’’

‘Naar school kunnen gaan stap in de goede richting’ HOOFDDORP/KISUMU - Al vier jaar is ze - Marjolijn Dalm uit Hoofddorp - bezig met het project ‘The Children Left Behind’ in Kisumu-Kenia. Een project dat kansarme kinderen bij de stad Kisumu zorg en onderwijs biedt en daarmee de mogelijkheid creëert kinderen een goede toekomst te geven. Een paar weken was ze in Kenia om onder andere het tweede deel van de school, die Jamilo is genoemd, te openen. Met gepaste trots, prachtige verhalen en veel foto’s is ze vorige week teruggekomen.

Op de school die nu geopend is, zitten 70 kinderen verdeeld over 3 klassen. “We kunnen nog iets groeien, omdat we 90 kinderen een plaats kunnen geven. Volgend jaar staat ons een nieuwe uitdaging te wachten. Dan willen we met de basisschool beginnen.”

“Voor alle duidelijkheid - het onderwijssysteem in Kenia wijkt iets af van het Nederlandse systeem. Men kent daar de Nursery School, waarbij kinderen vanaf 3 jaar naar school gaan. Zodra ze 6 jaar zijn stromen ze door naar de Primary school (basisschool). De Primary school kent 8 klassen. Kinderen zijn dus 14 jaar als ze van school komen, aangenomen dat ze het gehele traject in één keer doorlopen.”

Het streven is nu om kinderen die van de kleuterschool komen door te laten stromen naar het basisonderwijs binnen het eigen schoolproject. “Maar daar moet nog aan begonnen worden, want daar hebben we nog niet genoeg geld voor.”

Volgens Marjolijn is het de bedoeling dat de school zich op termijn zelf bedruipt. Daarom worden er ook kinderen toegelaten waarvoor schoolgeld betaald wordt door ouders die dat kunnen betalen.

“Daar is - hoe vreemd het wellicht ook klinkt - meer belangstelling voor dan we willen. Dat komt doordat het onderwijs dat wij aanbieden voor Keniaanse normen van hoge kwaliteit is en de kinderen krijgen ook nog eens dagelijks een warme maaltijd. Maar het aantal plaatsen is wel beperkt en we willen juist dat kansarme kinderen ook de kans krijgen om onderwijs te volgen. Vandaar dat we zoveel mogelijk kinderen proberen te koppelen aan Nederlandse sponsors. Bij ons kun je al een kind naar school laten gaan voor 30 euro per jaar."

Marjolijn en haar ouders gaan er jaarlijks heen om ondersteuning te verlenen en te controleren of het allemaal goed gaat. Het ene jaar gaat Marjolijn zelf, het andere jaar haar ouders. “We zitten allemaal in het onderwijs en proberen met workshops en dergelijke het onderwijs daar naar een hoger niveau te brengen. We nodigen daar ook de leerkrachten van de omliggende scholen voor uit en proberen een klein beetje de rol te spelen van ‘schoolbegeleidingsdienst’. We merken dat daar veel belangstelling voor is. Er is nog zoveel te doen, eigenlijk zou ik er wel langere tijd naar toe willen. Het geeft zo’n kick om zulke mooie resultaten te mogen neerzetten."

Voor meer informatie over het project, het werk van Marjolijn, de Jamilo school en sponsormogelijkheden, zie www.thechildrenleftbehind.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie