Flink minder woninginbraken in begin van 2011

21 juli 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - In de eerste vier maanden van 2011 zijn er 286 aangiften gedaan van een inbraak in een woning. Dat is 11 procent minder dan over de vergelijkbare periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de politie, die sinds vorige week op de website van de gemeente zijn terug te vinden.

Het is voor het eerst dat de gemeente op haar site politieresultaten toont. Volgens burgemeester Theo Weterings is het de bedoeling dat dit voortaan drie keer per jaar gebeurt. In het najaar komt er een overzicht van het tweede trimester van 2011 en begin volgend jaar volgt een jaaroverzicht over 2011. Volgens de burgemeester is de opzet van het initiatief om de resultaten van de politie ‘transparant’ aan de inwoners te laten zien.

De gemeente publiceert op de site niet alleen de kale politiecijfers, maar geeft zo nodig ook tekst en uitleg over bepaalde trends. Zo wordt sinds begin dit jaar veel moeite gedaan om het aantal woninginbraken terug te dringen. De gemeente houdt speciale bewonersbijeenkomsten en laten politiemensen waarschuwingskaarten achter bij woningen waar bewoners ramen en deuren laten openstaan. Ook worden er in Haarlemmermeer speciale teams op plekken, waar de kans op inbraken groter is dan elders. Die aanpak lijkt dus succesvol.

Uit het recente overzicht blijkt verder dat het aantal gevallen van straatroof in de eerste vier maanden van dit jaar fors is toegenomen. Tot de maand mei is 12 maal aangifte gedaan tegenover 7 aangiften een jaar eerder. De politie heeft geen verklaring voor die stijging. Volgens burgemeester Weterings is ook het aantal overvallen op woningen gestegen van vier naar zes, maar hij wil dat cijfer direct nuanceren. Weterings noemt deze trend weliswaar zorgelijk, maar volgens hem worden overvallen op woningen meestal gepleegd door bekenden of mensen die weten dat ergens ‘geld te halen valt’.

Niet alle politiecijfers zijn volgens de burgemeester goed met elkaar te vergelijken. Dat komt doordat de politie enkele jaren geleden een nieuw registratiesysteem in gebruik heeft genomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie