Burgemeester: blowverbod voorlopig niet schrappen

21 juli 2011 om 00:00 Nieuws

Naar het oordeel van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is het gebruik van softdrugs al strafbaar gesteld in de opiumwet. Dan kun je daar als gemeente niet nog een keer een verbod over uitspreken, aldus de Raad.

Raad van State haalt streep door gemeentelijke blowverboden HOOFDDORP - Burgemeester Theo Weterings is niet van plan om het blowverbod uit de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) van Haarlemmermeer te schrappen. Dat zei hij vorige week in de gemeenteraad in reactie op de beslissing van de Raad van State eerder die week dat een gemeentelijk blowverbod in strijd is met de opiumwet.

Burgemeester Weterings liet blijken deze uitspraak erg onlogisch te vinden. Als je de redenering van de Raad van State volgt, moet je iedereen die op straat een blowtje rookt direct oppakken en strafrechtelijk vervolgen, aldus Weterings. Volgens hem is dat ondoenlijk en is het veel beter om een blower die overlast veroorzaakt een boete te geven op grond van overtreding van de APV. De Raad van State heeft daar nu dus een stokje voor gestoken.

Volgens de burgemeester ontstaat er in den lande ongetwijfeld veel discussie over de uitspraak van de Raad van State. Die discussie gaat dan met name over de vraag of de Raad in deze kwestie wel een goede beslissing heeft genomen. Zo lang die discussie voortduurt, is het verstandig om het blowverbod in de APV te handhaven, zo vond hij. Weterings kreeg daarvoor steun uit de gemeenteraad.

Het verbod om te blowen in de openbare buitenruimte te blowen is sinds 2005 in de APV opgenomen. Dat gebeurde op verzoek van de politie. Overigens komt de politie pas in actie als een softdruggebruiker daadwerkelijk overlast veroorzaakt. Het is nog onduidelijk hoe de politie in Haarlemmermeer omgaat met de recente uitspraak van de Raad van State.

Ook mensen die op straat alcoholische drank gebruiken en daarbij vervelend worden kunnen sinds 2005 door de politie worden aangesproken. Tot voor kort golden daarvoor nog specifieke gebieden, waar de politie mocht optreden. In de nieuwe APV kan de politie in de hele gemeente in actie komen.

De nieuwe regeling betekent niet dat de politie direct zal optreden als er buiten een drankje wordt gedronken. Er moet wel sprake zijn van overlast.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie