Beusenberg trekt opnieuw aan kortste eind in proces

28 juli 2011 om 00:00 Nieuws

HAARLEM - Raadslid en ondernemer Rinus Beusenberg uit Cruquius heeft opnieuw een rechtszaak over zijn beoogde erotisch uitgaanscentrum City4Love verloren. De rechtbank in Haarlem heeft vorige week besloten dat de uitspraak uit 2008 in een zaak tegen oud-burgemeester Fons Hertog niet hoeft te worden herroepen.

Beusenberg was naar de rechter gestapt, omdat volgens hem uit opgedoken stukken glashelder is gebleken dat Hertog volledig op de hoogte was van onregelmatigheden bij grondtransacties op bedrijventerreinen De Liede en Wilhelminahoeve. Als de rechtbank in 2008 had geweten van die stukken, dan was er vast een heel ander vonnis uit de bus gerold, zo meende de ondernemer.

De oud-burgemeester van Haarlemmermeer zei in april bij de rechter de bewuste stukken niet te kennen en destijds ook niet op de hoogte te zijn geweest van mogelijk dubieuze grondtransacties. Volgens de advocaat van Beusenberg, Harry van Schie, heeft Hertog wel toegegeven dat hij een klacht had gekregen van een oud-klasgenoot, die beweerde dat hij door een oud-wethouder en oud-ambtenaar onder druk was gezet bij een grondtransactie op De Liede, maar dat hij de klacht had doorgespeeld aan de wethouder voor grondzaken, destijds Arthur van Dijk.

Volgens de rechtbank blijkt uit de stukken weliswaar dat diverse personen hebben geklaagd over de rol van de gemeente bij grondtransacties, maar is niet gebleken dat er daadwerkelijk sprake is geweest van onregelmatigheden. Dat leidt voor de rechters tot de conclusie dat Hertog mag stellen dat hij niets heeft geweten over mogelijke dubieuze transacties.

Beusenberg zegt in een reactie op de uitspraak weinig vertrouwen meer te hebben in de rechtbank Haarlem. “Hoe duidelijk wil je het hebben als rechter? Ze maken er daar een zootje van.” De ondernemer heeft thans nog twee juridische ijzers in het vuur. Bij het hof in Amsterdam loopt nog een herroepingverzoek van een rechtszaak tegen de gemeente en de rechtbank in Rotterdam neemt begin augustus een beslissing over het horen van een prominente oud-ambtenaar.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie