‘Hek bij brug maakt nieuwe schoolroute juist onveiliger’

11 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

Het geplaatste hek maakt deel uit van de onlangs aangelegde schoolroute die moet bevorderen dat de kinderen veilig de beide basisscholen kunnen bereiken. Birgitte Dinklo zet er grote vraagtekens bij. Net als zoveel ouders uit Stellinghof brengt zij ‘s morgens op de fiets haar kroost naar school en haalt de kinderen ‘s middags weer op. Ze wist niet wat ze zag toen de hekjes op de brug over de Vijfhuizertocht werden verwijderd en er pal naast de Vijfhuizerweg een lang hek voor in de plaats kwam.

Bezorgde moeder luidt bij gemeente de noodklok over situatie VIJFHUIZEN - Het hek dat kortgeleden is neergezet bij de fietsbrug ter hoogte van de Zijdewinde houdt de gemoederen in Vijfhuizen behoorlijk bezig. “Het is een oplossing die geen oplossing is en de situatie alleen maar gevaarlijker en verwarrender heeft gemaakt”, zegt een bezorgde Birgitte Dinklo die bij de gemeente heeft aangedrongen op maatregelen om de schoolroute veiliger te maken.

“Het is toe te juichen dat de gemeente de kwetsbare fietsers wil beschermen. Maar wat nu gebeurd is lijkt eerder op demotiverend fietsbeleid”, zucht ze diep. “Door het hek lijkt het alsof de brug is afgesloten. Automobilisten verwachten geen fietsers of voetgangers en geven extra gas. Doordat er ook nog eens een lantaarnpaal in de weg staat is het er veel te smal zodat ouders hun kinderen niet veilig naar de overkant kunnen begeleiden. Een lange stroom fietsers moet midden in de spits zien over te steken over een drukke weg waarbij auto’s voorrang hebben. Natuurlijk voorkomt het hek dat de kinderen pardoes de weg op vliegen, maar zoals het nu is voorspel ik de grootste ongelukken. De oude situatie met hekken op de brug was veel beter”, zegt de bezorgde moeder die inmiddels bij de gemeente per brief de alarmbel heeft geluid. Dochter Bregje van 8 jaar vertelt dat ze al met haar fiets gevallen is doordat het pad zo smal is.

Terwijl op de brug Dinklo uitleg geeft en vragen van de verslaggever beantwoordt, houden mensen halt om ongevraagd en ongezouten hun mening te geven. “Het is een gevaarlijke situatie geworden. Met veel manoeuvreren kan ik er net door”, weet een ouder die haar kinderen met de tegenwoordig populaire bakfiets naar school brengt. Dan zien we vanaf de Zijdewinde een moeder komen aanfietsen. Een kind voorop en een kind achterop. Ze neemt het zebrapad voor voetgangers en rijdt de brug op. “Is dit een onderzoek van de gemeente”, vraagt ze. En zonder antwoord af te wachten volgt: “Schrijf maar op dat er eerst maar eens iemand van de gemeente moet komen fietsen hier en pas daarna een beslissing moet nemen. Ik was in overtreding maar het is altijd nog beter dan friemelen over dat paadje van nog geen meter breed.”

Vanuit Stellinghof naderen twee meisjes. Ze slingeren langs het hek en stoppen voordat ze oversteken. Maar wel met het voorwiel half op de weg. “Zie je dat”, wijst Dinklo. “Iedereen doet dat zo omdat je anders de auto’s niet goed kunt zien. Met deze situatie hebben de auto’s wéér voorrang gekregen, terwijl het precies omgekeerd had moeten zijn.”

De dorpsvereniging en wijkraad WijkStellinghof hebben ook al hun zorgen uitgesproken over de situatie bij de brug en de route naar de scholen met daarin een onoverzichtelijke oversteek van de Fuikweg. Net als Birgitte Dinklo vinden ze daar dat de situatie er niet veiliger op geworden is.

Volgens de woordvoerder van verkeerswethouder Michel Bezuijen bevordert het hek de verkeersveiligheid en is dan ook als permanent bedoeld. Hij verzekert dat de bewuste brief wordt besproken en zeker ook de daarin genoemde krapte van het pad.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie