Onderhoud en beheer in Abbenes ‘volgens het boekje’

11 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

Is dit nu een A of een B? De vraag wordt deze donderdagmiddag herhaaldelijk gesteld door Wout de Ouden, wijkbeheerder voor de gemeente Haarlemmermeer.

Opvallend weinig zwerfvuil, wel veel A-tjes tijdens schouw ABBENES - Er mogen dan weinig tot geen winkels meer zijn - er staat wel een prachtig dorpshuis waar de nodige activiteiten worden georganiseerd. Er is een kerk én er is een bijzonder monument: dat van volksdichter J.P.Heije. En er is nauwelijks zwerfvuil te vinden. Het dorp: Abbenes. Donderdag 4 augustus werd het geschouwd en wethouder Steffe Bak liep mee.

Hij leidt deze middag de groep bestaand uit de wethouder met zijn voorlichter, vertegenwoordigers van de gemeente met in hun takenpakket onderhoud en beheer en vertegenwoordigers van de dorpsraad. Onder hen de heer van Toorn die jarenlang voorzitter is geweest van de dorpsraad.

De groep is niet zonder reden in Abbenes bij elkaar. Het is de bedoeling dat de groep, aan de hand van een Beheerkwaliteitplan (hoe moet de omgeving er uit zien c.q. aan welke kwaliteit voldoen?) door het dorp loopt en een waardering aangeeft. A is heel goed, B iets minder maar nog steeds goed, C en D zijn duidelijk voor de plekken waar zaken als sierplantsoen, straatmeubilair of verharding niet het afgesproken kwaliteitsniveau heeft.

“Het is dus géén bezuinigingsactie die we hier uitvoeren”, laat de wethouder duidelijk weten. “We willen alleen zien of het onderhoud voldoet aan de afspraken die we met de verschillende aannemers hebben gemaakt. En ik wil uiteraard zien of datgene wat we als raad hebben bepaald, ook het gewenste niveau is. Zo niet, dan moeten we dat aanpassen.”

De wandeling begint bij het grafmonument voor J.P.Heije, de Abbenesser die onder meer bekend werd met het lied over de ‘zilvervloot’.

Een deel van dat geld blijkt nu hard nodig, want de buxushaag heeft heel snel een opknapbeurt nodig en het graf zelf mag ook wel weer eens schoon gemaakt worden.

Dat vindt de wethouder ook, ‘want deze parel van Abbenes verdient het om er schoner bij te staan’ is zijn commentaar. Het onderhoud krijgt dan ook geen A.

Even verderop, op de kruising van Sophialaan en Maria Margaretalaan (op de grafsteen is het mét een h) wordt stilgestaan bij het openbaar groen, de lantaarnpalen (staan die echt wel recht) en de verharding die uit asfalt en twee soorten stenen bestaat.

Op het asfalt ontbreekt de belijning, maar er ligt nog wel heel veel teer. Het is het enige minpuntje.

Op het fietspad, ter hoogte van de brug over de Hoofdvaart, wordt gewezen op de breuk in het asfalt en de flinke hobbel. Zeer waarschijnlijk is de oorzaak de boom aan de waterkant. Het wordt netjes opgeschreven, want dit probleem moet snel worden opgelost.

Zo gaat het nog even verder. Op diverse plekken wordt er geschouwd en genoteerd. Wethouder Bak luistert aandachtig mee. Hij gaat niet bij elke schouw mee (volgens zijn voorlichter zijn er ruim tien aanvragen ingediend om te komen schouwen op diverse plekken in de gemeente).

“Dat hoeft ook niet. Maar je moet als wethouder wel regelmatig op pad om met je eigen ogen zien te zien hoe plannen in de praktijk uitwerken. Dat deed ik als raadslid al, dus dat doe ik ook als wethouder”, aldus de wethouder. “Je moet, letterlijk en figuurlijk, feeling houden met je omgeving.”

Op de vraag wat hem deze middag het meest opviel in Abbenes? Dat er veel A-tjes gegeven kunnen worden en hoe weinig zwerfvuil er op straat ligt.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie