Rust terug bij Rode Kruis

18 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

Eerder weigerden de drie afdelingen mee te gaan in de fusie die van alle ruim driehonderd Rode Kruis-afdelingen in Nederland één grote landelijke vereniging moest maken. Bang als de dissidenten waren dat ze hun spaarcenten konden inleveren, dat het regionale karakter verloren zou gaan en dat daardoor vrijwilligers zouden afhaken. De drie afdelingen wilden wel lid blijven van het Nederlandse Rode Kruis. Bij eerst de geschillencommissie en later de rechter vonden ze echter geen gehoor.

HAARLEMMERMEER - Na de uitspraak van de rechter stonden ze met de rug tegen de muur. Uiteindelijk zijn de afdelingen Haarlemmermeer, Haarlem en Zandvoort alsnog opgegaan in de landelijke Rode Kruis-vereniging.

Constructieve gesprekken met het hoofdbestuur leidden er vervolgens toe dat de drie afdelingen het besluit namen alsnog mee te gaan in de landelijke integratie. Het doel van deze fusie is de hulporganisatie slagvaardiger maken.

“Na een afwijzend besluit van de rechter en de ledenraad hebben we als het ware ‘onze knopen geteld.’ We konden zelfstandig blijven, maar dan niet meer onder de naam van het Rode kruis. En dat ging ons een stap te ver”, reageert secretaris Ton Overgaag van de afdeling Haarlemmermeer desgevraagd. “De daarop volgende gesprekken hebben ons zekerheid gegeven over onze financiële reserves die het doel behouden waarvoor ze bestemd zijn. Bovendien is bepaald dat alle inkomsten die wij als afdeling zelf realiseren volledig voor ons beschikbaar blijven. Over het Rode Kruis-gebouw in Hoofddorp is bepaald dat wij het gewoon voor onze activiteiten kunnen blijven gebruiken. We zijn blij.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie