Iets nieuws heeft altijd een bepaalde aantrekkingskracht

18 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

Wat voor Bert twee jaar geleden als een paal boven water stond was dat snel de oorzaak van de brand bekend moest worden. In dat zelfde jaar waren er drie grote andere branden in Nieuw-Vennep geweest. “Wat je dan absoluut niet wilt is onrust creëren over een brandstichting. Gelukkig werd snel duidelijk dat de brandhaard in het toenmalige keukentje was. Dus van brandstichting was geen sprake!”

Bert den Elzen kan niet wachten totdat hij de sleutel van ‘zijn’ nieuwe wijkgebouw krijgt NIEUW-VENNEP - Hij kon wel janken. Bert den Elzen gaat twee jaar terug in de tijd. Op vrijdag 19 juni 2009 hingen er donkere wolken boven de wijk Linquenda in Nieuw-Vennep. ‘Zijn’ wijkgebouw ging in vlammen op. Nu, ruim twee jaar later, staat hij voor de hekken en kijkt hij naar een nieuw wijkgebouw in eindfase.

De verenigingen die in die tijd gebruik maakten van het wijkgebouw konden toen snel ander onderdak vinden. Instellingen als Pier K, de tennisvereniging in Noord, de herberg van de rooms-katholieke kerk en scholen waren bereid om tal van activiteiten te huisvesten.

Binnen een jaar werd er een nieuwe vergunning ingediend om het wijkgebouw terug te laten keren op dezelfde plek. Het houten gebouwtje is er zo’n dertig jaar geleden als nood neergezet, met een artikel 17 procedure, wat zoveel inhoudt als dat het maar voor 5 jaar mocht staan. “Dat hebben we nu weer gedaan. Met we bedoel ik eigenlijk de gemeente, want die is de nieuwe eigenaar van het wijkgebouw en niet MeerWaarde. Om gedoe rond de nieuwbouw te voorkomen leek dat de verstandigste keus. We zitten wel exact aan de zelfde vierkante meters vast, min helaas de meters van het kinderdagverblijf, want dat komt niet meer terug. MeerWaarde gaat het gebouw nu van de gemeente huren.”

Drie partijen, te weten de gemeente, MeerWaarde en de Wijkraad Linquenda, zijn om tafel gaan zitten en hebben een prachtig nieuw wijkgebouw gerealiseerd. Een stenen gebouw op echte heipalen en wat voldoet aan alle veiligheidseisen van dit moment. “De inrichting is veel functioneler. We verliezen geen parkeerruimte zoals ik dat zelf altijd zeg. Elke vierkante centimeter wordt gebruikt. Maar toch zie je dat als je eenmaal aan het bouwen bent op dingen stuit die je niet op de bouwtekening ziet. Bijvoorbeeld de ingang. Er is geen rekening gehouden met een tochtdeur, dus als er een windje staat, dan vliegen de glazen van de bar. Als oplossing komt er nu een mooie glazen wand voor en is het probleem opgelost.”

Bert krijgt straks weer zijn eigen plek terug. Een kantoortje waar hij zijn spullen kan laten liggen en niet zoals nu overal wat hebt slingeren. “Natuurlijk zijn we blij met de ruimtes die we nu mogen gebruiken, maar er is niks prettiger om straks weer mijn eigen plekje te hebben. En iets dat nieuw is heeft een bepaalde aantrekkingskracht. Ik ben inmiddels al door verschillende mensen benaderd om vrijwilligerswerk te komen doen in het nieuwe wijkgebouw. Maar ook verenigingen of mensen met goeie of nieuwe ideeën op maatschappelijk gebied melden zich. Want het wijkgebouw had en behoud natuurlijk wel zijn maatschappelijke plek in de wijk Linquenda.”

De bouw ligt precies op schema. De verwachting is dan ook dat de gemeente half oktober de sleutel krijgt. Zodat de schaakvereniging, de visvereniging en vele anderen snel weer gezellig gebruik kunnen maken van een prachtig nieuw wijkgebouw. “Over de opening - hopelijk begin november - kan ik nog niet veel zeggen. Of de gemeente of MeerWaarde neemt die voor zijn rekening. En ja, wie opent, die betaalt ook!” grapt Bert.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie