Nieuwe bestemming voor Geloof en Liefde kerk Lijnden

25 augustus 2011 om 00:00 Nieuws

Met oog voor de geschiedenis wil directeur Folkert Tolsma niets liever dan de karakteristieke kerk opknappen en het daarmee bewaren voor het nageslacht. “Het is al te gemakkelijk het pand te slopen en door nieuwbouw te vervangen. Er is veel achterstallig onderhoud maar we gaan we er alles aan doen de kerk in tact te laten. We hebben een interieurarchitect in de arm genomen en zodra de eerste tekeningen klaar zijn gaan we met de gemeente om de tafel. Of ook de domineeswoning te redden is moet nader onderzoek uitwijzen.”

‘Slopen van het gebouw zou al te gemakkelijk geweest zijn’ LIJNDEN - De tien jaar leegstaande Geloof en Liefde kerk in Lijnden heeft een nieuwe eigenaar en krijgt een nieuwe bestemming. Almex Metaalgroep heeft het gebouw gekocht en wil het omtoveren tot kantoorruimte.

Nadat in 1852 het tot dan ontembare Haarlemmer Meer was drooggevallen begon een aantal jaren later het kerkelijk leven in de jonge polder op gang te komen. Vanuit de Hervormde Gemeente Hoofddorp werden door de hele Meer evangelisatieposten opgericht.

Eén van de eerste posten kwam in Lijnden waar aan de Hoofdweg in 1868 een houten kerkgebouw werd gebouwd. Een gedeelte moest dienen als weeshuis. De naam ‘Geloof en Liefde’ verwijst naar het liefdevol opnemen van kinderen zo staat te lezen in het alleraardigst boekwerk De Tweede Steen dat Ineke Mebius in 2001 schreef in opdracht van 29de Samen-Op-Weg-Gemeente Badhoevedorp/Lijnden. Nadat vanwege de slechte staat het houten gebouw was afgebroken werd op 4 september 1935 de eerste steen gelegd voor een nieuw stenen kerkgebouw. Op 27 november al vond de openingsdienst plaats. De nieuwe kerk was een enorme verbetering. “Het was met 120 zitplaatsen ook een knusse kerk die in de glorietijd ‘s zondags vol zat. Door allerlei oorzaken nam in het laatste decennium van de vorige eeuw het aantal gemeenteleden en het kerkbezoek steeds verder af. Op het laatst zaten er nog maar twintig mensen in de kerk en dat is niet vol te houden. Op 21 mei 2001 vond de laatste dienst plaats.” Lijndenaar Kees Zorge, die nauw betrokken is geweest bij de verkoop van het gebouw, zegt het met spijt in zijn stem. “Helaas is het allemaal verleden tijd.” Niet alleen de vergrijzing van Lijnden was de oorzaak van het teruglopend aantal kerkgangers. Want nadat in 1969 de beide zelfstandige gemeenten Badhoevedorp en Lijnden waren samengevoegd tot één gemeente, groeide langzaam maar zeker de band met het buurdorp waar in 1956 de nieuwe Immanuëlkerk in gebruik genomen werd. En met die band een geregelde kerkgang.

Het is de bedoeling dat het kerkgebouw kantoor wordt voor Almex Renovatie, onderdeel van de Almex Metaalgroep. Nu nog zit het bedrijf aan de Sloterweg in Badhoevedorp maar moet verdwijnen vanwege de omlegging van de A9. Voordat de verkoop een feit was is er heel wat water door de Hoofdvaart tegenover de kerk gestroomd. “Er rustte een servituut op het gebouw”, legt Kees Zorge uit. “Deze bepaalde dat de bestemming niets anders mocht zijn dan godshuis. We zijn heel lang bezig geweest dit ongedaan te maken. Vervolgens hield de eerste geïnteresseerde koper ons lang aan het lijntje en kregen we daarna ook nog eens te maken met de economische crisis. Het is voor ons een hele zorg minder dat nu eindelijk alles rond is.”

Er is doorgaans veel waardering wanneer een kerk na sluiting een nieuwe bestemming krijgt. Dit omdat het gebouw dat al zoveel jaren een bepalende factor in een dorp of wijk is, behouden blijft. Ook in Lijnden is de St. Franciscus van Saleskerk daar een goed voorbeeld van. Het godshuis aan de Schipholweg werd prachtig verbouwd tot kantoorruimte. De kerkklok bleef in tact en luidt nog elke keer bij een begrafenis op het naastgelegen kerkhof.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie