United in Art: kennismaking met Hongaarse kunstenaars

1 september 2011 om 00:00 Cultuur

“We zijn erg blij met de tentoonstelling “, zegt Jan Rijpkema, secretaris van de Stichting Oost-West Kontakten, die de samenwerkingsactiviteiten tussen Haarlemmermeer en haar Hongaarse zusterstad coördineert. Rijpkema, vorig jaar winnaar van de Cultuurprijs Haarlemmermeer, is meer dan thuis in de lokale cultuurwereld, en dus de aangewezen persoon om iets meer over United in Art te vertellen. ‘Dan begin ik met het noemen van Sander Boschma. Hij is hoofd Beeldende Kunst van de Meerse en vooral dankzij hem valt er hier veel moois te zien: beelden en schilderijen, met name aquarellen. Deze expositie is een logisch gevolg van die van 2009 in Hódmezövásárhely, ingericht vanwege het 20-jarig bestaan van de stedenband. Franz Bodner presenteerde daar zijn Happy Art. En de twee burgemeesters spraken toen af dat het tijd was om ook eens te denken aan een tentoonstelling van Hongaars werk in Haarlemmermeer. Deze eerste manifestatie na de officiële opening van het nieuwe Cultuurgebouw - als start van het nieuwe seizoen- leek hiervoor bij uitstek geschikt.”

HOOFDDORP - Haarlemmermeer en het Hongaarse Hódmezövásárhely laten de komende weken hun verbondenheid nog eens zien met United in Art. Deze expositie, met werk van vier Hongaarse kunstenaars, wordt op 3 september om 16.00 uur geopend. De officiële handeling is toevertrouwd aan burgemeester Theo Weterings en zijn Hongaarse collega János Lázár.

Boeiende mix

Sander Boschma omschrijft het gebodene als een boeiende mix van oud en nieuw : “We hebben bijvoorbeeld werk van Attila Nagy (1966). Nee, hij is geen familie van de Hongaarse politicus. Dat is Nandor Nagy (1974), van wie we hier ook werk laten zien, trouwens ook niet. En onderling zijn ze evenmin familie. Klára Petra Szabo (1981) en Tamás Komlovsky-Szvet (1982) zijn hun jongere mede-exposanten. Als je naar hun geboortejaar kijkt, zul je je realiseren dat Atilla en Nandor zijn geboren toen het regiem in Hongarije liberaler ging worden, en de twee jongeren op de grens van de oude en de nieuwe tijd. Niet echt meer schatplichtig aan de communistische erfenis, maar wel opgeleid in een totaal verschillende tijd. De expositie laat dan ook werk zien met zowel een traditionele, als een meer eigentijdse stijl. Zoals ik als zei: een boeiende mix van oud en nieuw.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie