Kuk Sool Won: KSW-school Haarlemmermeer presteert goed tijdens 2e Benelux-toernooi in Rotterdam

6 september 2011 om 00:00 Sport

NIEUW-VENNEP - Het afgelopen weekend is in het Topsportcentrum Rotterdam het 2e Benelux toernooi gehouden voor de Koreaanse krijgskunst Kuk Sool Won. Vanuit de KSW- school Haarlemmermeer werd dit keer deelgenomen door een delegatie van tien leerlingen en die hebben voor een zeer goed resultaat gezorgd. De gezamenlijke oogst bestond uit maar liefst 27 medailles, waarvan er maar liefst twaalf goud waren.

Kees Winters: "Voor de meeste van de leerlingen was het een eerste toernooi-ervaring, dus dat maakt het extra bevredigend om zo goed te presteren met elkaar en zo wierp de trainingsarbeid zijn vruchten af. De deelnemers vanuit Haarlemmermeer liepen wat leeftijd uiteen van 7 jaar tot 48 jaar, waarmee te zien is dat het een sport is die voor een zeer brede leeftijdscategorie toegankelijk is.

Bij Kuk Sol Won trainen vaak ook ouders samen met hun kinderen, zodat deze sport ook echt een familiesport is en dit was ook nu weer duidelijk te zien aan de deelnemers. De deelnemers kwamen dit jaar van de zes verschillende KSW-scholen uit Nederland en verder uit Spanje, Engeland en Duitsland. Verder waren er verschillende hogere masters aanwezig met onder andere twee van de zonen (7e en 8e Dan) van de grootmeester en oprichter uit Texas USA.

Koreaanse krijgskunst

Kuk Sool Won is een Koreaanse krijgskunst die bekend staat om zijn strakke en toch sierlijke loopvorm, een breed scala aan verdedigingstechnieken, verschillende wapens waaronder de stok, zwaard en speer beoefend wordt. Daarnaast maakt Kuk Sool Won ook gebruik van drukpunten op het menselijk lichaam om de tegenstander uit te schakelen als het nodig is. In een wedstrijd wordt per onderdeel door de deelnemers gestreden tegen personen van dezelfde leeftijdscategorie en bandniveau.

Een Kuk Sool Won- toernooi wordt traditioneel in de avond afgesloten met een demonstratie van de verschillende masters en scholen. Tijdens deze demonstratie wordt aan het publiek getoond waar een jarenlange training in deze krijgskunst toe kan leiden. Er zijn onderdelen die een uiterste concentratie en lichaamsbeheersing vragen en er zijn onderdelen waar het spektakel vanaf spat met onder andere acrobatiek en het breken van planken en stenen op alle denkbare manieren.

Voorafgaand aan deze demonstratie vindt de prijsuitreiking plaats en is er de ceremonie van het uitreiken van zwarte banden aan leerlingen die na een trainingsperiode van 4 tot 5 jaar voor de eindtest zijn geslaagd. Deze keer was het voor het eerst dat drie leerlingen (de 4e moest helaas door blessure de eindtest uitstellen) van de school uit Haarlemmermeer hun 1e Dan zwarte band haalden: Gabriëlla Gonzalez, Linn Doornaar en Kees Winters. Een historisch moment voor de school die nu zes jaar actief is in deze gemeente en geleid wordt door Antonio Gonzalez (vader van Gabriëlla).

Kuk Sool Won Haarlemmermeer traint op dit moment op maandag- en woensdagavond in de Breedenborgschool in Getsewoud-Noord te Nieuw-Vennep, maar leerlingen komen ook uit Hoofddorp. Om meer mensen kennis te laten maken met deze krijgskunst zal Kuk Sool Won Haarlemmermeer op zaterdag 17 september aanwezig zijn op de verenigingsmarkt in winkelcentrum Floriande te Hoofddorp. Er zal hier ook een 30 minuten durende demonstratie worden gegeven van de verschillende onderdelen.

Voor meer informatie: Kyo Sa Nim (2e Dan) Antonio Gonzalez, (06) 51 40 16 71 of www.kuksool-haarlemmermeer.com."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie