Veel klassieke muziek tijdens 4e Internationaal Kamermuziekfestival Haarlemmermeer

29 september 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Muzikale Wereldreis. Dat is het thema van alweer het vierde Internationale Kamermuziekfestival Haarlemmermeer dat tussen 1 en 9 oktober wordt gehouden. Onder de bezielende leiding van artistiek leider Thomas Herrmann is een keur aan internationale musici bijeen gebracht. De concerten vinden plaats in De Meerse, Het Oude Raadhuis en bij Pier K (Hoofddorp en Nieuw-Vennep).

1 oktober

Op zaterdag geven Lars Keitel en Thomas Herrmann (zie foto piano duo) het openingconcert getiteld: 'Amerika & Frankrijk'. Dit concert is een bijzonder Amerikaans-Frans programma van ,,vier geniale handen op toetsen'' (Frankfurter Neue Presse).

Amerikaanse werken als 'West Side Story' van Bernstein en 'Rhapsody in Blue' van Gershwin. De Franse bijdrage bestaat uit prachtige lichte en zonnige werken van Bizet ('Jeux d'enfants') en Fauré ('Dolly-Suite'). Het concert vindt plaats in De Meerse kleine zaal om 20.30 uur.

2 oktober

Het Adrian Elissen Flamenco Trio (zie foto) speelt het concert 'Ida y Vuelta: Spanje & Zuid-Amerika' op zondag in Het Oude Raadhuis, aanvang: 12 uur. De nadruk van dit concert ligt op de flamenco en zijn grote verscheidenheid aan stijlen, ontstaan door uitwisselingen met Zuid-Amerika en Spaanse regionen zoals Galicië en Catalonië. Lyrisch vrij tot opzwepend ritmisch, vreugdevol tot melancholisch, een unieke muzikale ontdekkingsreis. Adrian Elissen: Flamencogitaar, Franklin Heijlijgers: Bas, Udo Demandt: Percussie.

5 oktober

Op woensdag is het de beurt aan de pianiste Tatjana Liakh. Zij speelt het concert 'Wit-Rusland & Polen' in de Podiumzaal Pier K Hoofddorp om 20 uur. De jonge Wit-Russische pianiste Tatjana Liakh trakteert haar publiek op een bijzonder en virtuoos pianorecital. Behalve werk van Frederic Chopin staat Franz Liszt op het programma. Deze Hongaarse componist en één van de grootste pianovirtuozen aller tijden werd 200 jaar geleden geboren en dat vieren wij met een vurige Hongaarse Rhapsodie nr. 6.

7 oktober

Het Erasmus Trio Amsterdam speelt op vrijdag het concert'Argentinië, Duitsland, Nederland, China & Rusland' om 20 uur in de Theaterzaal van Piek K in Nieuw-Vennep.In 1991 startte pianist Thomas Herrmann met een pianotrio dat hij vernoemde naar de beroemde kosmopoliet en vrijdenker Desiderius Erasmus.

Net als Erasmus heeft het trio, bestaande uit pianist Thomas Herrmann, violiste Vera Laporeva en celliste XiaojiaXu, altijd open gestaan voor nieuwe ideeën en impulsen. Dit komt tot uiting in dit Jubileumprogramma waarin u wordt meegevoerd naar Argentinië, China, Rusland, Duitsland en Nederland. Visueel ondersteund door foto's van bovenstaande landen.

8 oktober

Erik Waerts geeft op zaterdag om 10 uur in Pier K in Hoofddorp een dirigeerworkshop voor kinderen en laat daarin alle kneepjes van het vak zien: slaan met de armen, instrumenten aangeven en emotie doorgeven aan het orkest. De kinderen mogen met een echte dirigeerstok het Jeugdsymfonie Orkest Haarlemmermeer dirigeren. Voor kinderen van 7 t/m 14 jaar.

9 oktober

Het slotconcert, getiteld 'Rusland', wordt gegeven door pianist Professor Ilja Fridman. Dit concert is te zien in de grote zaal van De Meerse op zondag 9 oktober om 16 uur.

Russische meesterpianist Ilja Fridman gaf meer dan duizend concerten en is professor hoofdvak piano aan de Rubinstein Akademie in Düsseldorf. In dit fantastische Russische pianorecital weerklinken de klokgeluiden en kerkgezangen uit de muziek van Borodin, 'De Jaargetijden' van Tsjaikovsky, het virtuoze 'Wals-Caprice' van Rubinstein en de 'Wals' van Prokofjev, een poëtisch uitvoering van het legendarische sprookje Assepoester.

Voorafgaand aan dit slotconcert zal Professor Ilja Fridman een masterclass geven aan een aantal zeer begaafde leerlingen. Deze masterclass begint om 14 uur en vindt eveneens plaats in de grote zaal van De Meerse.

Kaarten voor het Internationaal Kamermuziekfestival Haarlemmermeer zijn verkrijgbaar via de kassa van De Meerse, (023) 556 37 07 of via www.demeerse.com.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie