Renzo: "Ik kan straks met de schuiftrombone meespelen met mijn opa"

22 september 2011 om 00:00 Nieuws

Blazersorkest Albert Schweitzerschool officieel van start

HOOFDDORP - De Albert Schweitzerschool in Hoofddorp, wijk Pax, kan officieel aan de slag met een blazersklas. Donderdag 15 september zijn de noodzakelijke handtekeningen geplaatst door juf Gemma namens de school en Stephan Lachner namens Muziekvereniging Excelsior.

Het is donderdag 15 september een drukte van belang in de Albert Schweitzerschool, een van de scholen voor basisonderwijs in de wijk Pax. Kinderen zitten op de grond in de aula, er is een muziekgroepje en er staan diverse blaasinstrumenten (zoals een saxofoon en hoorn) klaar voor gebruik. Het muziekgroepje, leerlingen van basisschool de Cirkel uit Amstelveen, spelen onder leiding van André Vulperhorst (projectleider bij de Muziek- en Dansschool Amstelveen) diverse muziekstukken. En hoewel hier en daar een nootje gemist wordt - het klinkt wel. De reacties van de Albert Schweitzerschool-leerlingen zijn dan ook bijzonder enthousiast. Er wordt meestampt en er wordt geapplaudisseerd.

Groepsleerkracht en muziekdocent juf Gemma is één van de toehoorders in de volle aula. Het is vooral voor haar een bijzonder moment. Het is haar initiatief dat geleid heeft tot dit schouwspel en alles wat er de komende jaren nog moeten volgen.

Het begon allemaal met een artikel in het blad Pyramide over het fenomeen blazersklas, een groep leerlingen die tijdens de muziekles leren een blaasinstrument te bespelen. "Dit is echt wat voor onze school'', was haar reactie waarna zij haar eigen enthousiasme al snel wist over te brengen op haar teamleden, de schoolvereniging én Muziekvereniging Excelsior.

Nu is het donderdag 15 september en laat de blazersklas van basisschool de Cirkel horen wat er in één jaar (de klas startte in groep 7) bereikt is. Vandaag is hun tweede les als groep 8-ters.

De leerlingen van groep 7 van de Albert Schweitzerschool, nu met blauw T-shirt, kunnen over een jaar ook zover zijn. Alleen, dan moeten er nog wel handtekeningen geplaatst worden onder een contract en moeten er muziekinstrumenten gekozen worden. Die staan netjes klaar om uitgeprobeerd te worden. Renzo Overbeek (11 jaar) kiest voor de schuiftrombone, 'want dan kan hij straks met zijn opa meespelen'. Het is de eerste keer dat hij het blaasinstrument in zijn hand heeft, maar het voelt meteen goed. "Ik vind muziek heel erg leuk. Dit instrument moet het worden.''

Zijn medeleerlingen mogen, net als Renzo, de diverse blaasinstrumenten uitproberen en drie voorkeuren opgeven. Volgende week horen ze welk instrument het wordt. De week daarna, 29 september, volgt de eerste les in de blazersklas, de eerste in Haarlemmermeer.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie