Raadsleden verbazen zich over ‘bizarre’ schoolroute

22 september 2011 om 00:00 Nieuws

De nog immer rommelige entree van het dorp bij het Fort, dan een mooi stukje Geniedijk met vervolgens een blik op het gebrek aan parkeerplaatsen bij de Zuidtangent en daarna de fietsroute naar de scholen inclusief de fietsbrug. Onder aanvoering van gelegenheidsreisleider Ton Overgaag maakt het peloton een rondje door het dorp. Terug in het dorpshuis vragen Vijfhuizenaren aandacht voor zaken als de ‘verloederde Cruquiusdijk met ouwe schuiten in het water en smerige betonbakken op het wegdek’, het doortrekken van het fietspad van Vesting, het dorpshuis dat te klein geworden is, voorzieningen voor de jeugd die uit de pas dreigen te lopen en het hoofdpijndossier Kerklaantje. Ook de sterkte delegatie uit Nieuwebrug/De Liede krijgt alle gelegenheid de zorgen te uiten over het gebied dat gezien alle ontwikkelingen, ‘totaal onleefbaar zal worden’. Het is daarom dat de meeste bewoners van de Spaarnwouderweg hun huis te koop hebben aangeboden aan de gemeente. Om vervolgens niets meer te horen op deze uit nood geboren en emotionele stap.

‘Verkeerslicht met drukknop simpele oplossing oversteek Vijfhuizerweg’ VIJFHUIZEN - De raad fietst. Weliswaar niet het hele eind, maar eenmaal op het stalen ros door het dorp kregen de raadsleden maandagavond een goed beeld van de knelpunten in Vijfhuizen. Met als ‘topper’ de schoolroute die volgens een bezorgde moeder eerder onveilig dan veilig is.

‘Een levensgevaarlijke situatie. Welke verkeerskundige heeft dit bedacht. Een fietspad dat eigenlijk voetpad is en toch weer niet. Heel bijzonder dit’. De uitroepen bij de oversteek van de Vijfhuizerweg zijn niet van de lucht en menig raadslid valt bijna van het zadel van verbazing bij het aanschouwen van de situatie die door een groot aantal fietsers als ‘bizar’ wordt omschreven. Ook burgemeester Weterings kijkt verwonderd en wijst op de 30 km borden die geplaatst zijn vanwege het slechte wegdek. “Dan maak je van de weg toch een vaste 30 km-zone”, stelt hij pragmatisch voor aan een ambtenaar. Het antwoord dat eerst het voor de hele gemeente geldende Deltaplan Verkeersveiligheid afgewacht moet worden lijkt hem te verbijsteren. Om vervolgens met een gezicht van ‘nou breekt mijn klomp’ de schoolroute - waarop inmiddels het eerste kind is aangereden - te vervolgen.

In het dorpshuis wordt wéér hartstochtelijk gepleit om de oversteek bij de fietsbrug veiliger te maken middels een verkeerslicht met drukknop. Maar waar al vele jaren geen geld voor is. Met de opmerking van raadslid Betty Wensing (HAP) dat een dergelijk verkeerslicht een simpel uit te voeren oplossing is gloort er mogelijk hoop voor de vele kinderen die dagelijks oversteken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie