Atletiek: Annemarie ten Kate en Sanne Vermeij kampioen van Nederland

24 september 2011 om 00:00 Nieuws

LISSERBROEK/NIEUW-VENNEP - De meisjes C van AV De Spartaan uit Lisse zijn in Apeldoorn Nederlands kampioen geworden in de landelijke 2e divisie. Met één overwinning (Jaimy Loos op de 80m.), één tweede plek (4 x 80m.) en vier derde plaatsen (Zyna van der Poel op hoogspringen en kogelwerpen; Kaylee van Beelen op de 80m. horden en Rémi van Dijk op discuswerpen) liet de ploeg zien heel allround te zijn.

John van der Zwet: "In Apeldoorn moest het dan gaan gebeuren. De ploeg was de grote favoriet voor de eerste plaats gezien de voorronden, maar dat is geen garantie. Je weet niet wat de andere ploegen nog voor verrassingen in petto hebben en door de blessure van Tünde Brinkerhof kon niet het sterkste team worden opgesteld. Toch bleef er maar één doel: kampioen worden.

Alles begon met de 4 X 80 meter. Zyna van de Poel, als vervangster van Tünde, als eerste loopster deed het uitstekend, goed uit de startblokken komend snelde ze naar een mooie wissel op Sanne Vermeij (Lisserbroek), die liep hard naar Kaylee van Beelen, weer een goede wissel en dan nog alleen nog de wissel van Kaylee op Jaimy Loos. Alles gaat goed en de tijd is 41,01 seconden, maar iets langzamer dan in de gebiedsfinale.

De eerste verrassing is gesignaleerd, Sparta heeft haar meest talentvolle D-juniore opgesteld. Er is wat gemor of dat wel is toegestaan. Om aan alle onzekerheid een eind te maken dit aan de wedstrijdleider gevraagd en wat ik al wist wordt bevestigd, dit is toegestaan.

De volgende twee nummers zijn tegelijkertijd. Jaimy moet verspringen en Tünde moet speerwerpen. Een goede aanloop een goede afzet, maar helaas de landing blijft achter. Toch komt Jaimy tot 4,73 meter. Als ze maar één keer haar landing zou durven uitstellen! In de tussentijd doet Tünde wat we van haar verwachten, de speer ver weg gooien. Ze komt uiteindelijk tot 30 meter en 8 centimeter en dat met een opspelende hamstring.

Het volgende loopnummer dient zich aan, namelijk de 80 meter horden. Dit keer moet Kaylee van Beelen de punten binnenhalen, dat doet ze uitstekend en ze komt tot 12,82 seconden. In dezelfde serie snelt Sanne Vermeij naar 13,49 seconden. Dan het kogelstoten. De eerste twee stoten van Zyna van de Poel zijn het niet. Meer pit, meer snelheid graag en ja hoor ze doet het. Ze komt tot 10,38 meter, een nieuw persoonlijk record en ook haar laatste stoot gaat weer over de 10 meter.

Weer een loopnummer, nu de 1000 meter. In de eerste serie Annemarie ten Kate (Nieuw-Vennep). Nog niet zo lang terug van vakantie komt ze toch weer mooi tot 3:41.02 minuten. Daarna is het de beurt aan Kaylee van Beelen. Met in het achterhoofd de wetenschap dat ze nog last heeft van de naweeën van de ziekte van Pfeiffer, hopen dat ze toch voldoende inhoud heeft. Haar laatste ronde is moeilijk, maar toch komt ze tot een mooi resultaat 3:26,11 minuten.

Dan komen de eerste tussenstanden op het bord. Het is spannend, drie teams vlak bij elkaar, Hollandia, de Spartaan en Sparta. Nog maar drie nummers te gaan. Eerst het hoogspringen. Hollandia valt af voor de race naar de eerste plaats. Zyna van de Poel haalt 1,50 meter, haar sprong over 1,55 meter was formidabel hoog, maar helaas ze vergeet haar voeten op het laatst op te tillen. Toch winst op Sparta. Bij het discuswerpen moet Rémi van Dijk de punten binnenhalen. Uiteindelijk komt ze tot 25,71 meter.

De resultaten van de andere verenigingen zijn niet duidelijk. Vanaf een afstand gezien leek het erop dat Sparta verder heeft gegooid. Het wordt spannend. Het laatste nummer de 80 meter. Eerst Sanne Vermeij, ietwat traag vertrekkend komt ze tot een goede tijd van 11,32 seconden en dan de laatste serie met Jaimy Loos tegen onze directe concurrenten. Nu laat Jaimy zien waarom zij de sprintster is van onze vereniging, ze wint de race in een tijd van 10,61 seconden.

Het wachten begint. Het resultaat van discus wordt bekend en Rémi heeft de atlete van Sparta verslagen, dus de laatste drie nummers zijn voor ons, maar is het genoeg. Het duurt nog meer dan een uur, maar dan eindelijk het resultaat: Kampioen van Nederland. Slechts 42 punten meer dan de nummer twee Sparta, maar dat maakt allemaal niet meer uit. Ze hebben het gedaan.

De taart voor de winnaar smaakt uitstekend en na een stop bij de MacDonalds is een lange dag ten einde. Ik wil met name Tom Hoekema nog bedanken, omdat hij als jurylid namens onze vereniging is mee geweest  en voor de rest, bedankt meiden voor het behalen van dit resultaat. Een trainer staat alleen maar aan de zijkant en kan alleen proberen jullie te motiveren en te helpen, maar jullie moeten het uiteindelijk zelf doen.''

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie