Ouderen leven helemaal op na bezoekje BeautyPlusBus

29 september 2011 om 00:00 Nieuws

Lachende, of beter gezegd, stralende gezichten. Arthur Angelier ziet ze elke dag voorbij komen. Ouderen die, dankzij de Vriendenloterij, heel even alle aandacht krijgen middels een gezichtsbehandeling, een manicure of een voetmassage. Hij is niet alleen chauffeur van de BeautyPlusBus, hij brengt en haalt de oudere bezoekers naar en van de opvallende bus, coördineert de dag en assisteert daar waar nodig de schoonheidsspecialisten. Vandaag zijn dat, bij het bezoek aan De Meerstede, Sylvia, Regina, Myrte en Mariëtte.

Initiatief Nationaal Ouderenfonds tegen eenzaamheid HOOFDDORP - Het zijn misschien maar twintig minuten, maar wat zijn ze belangrijk. Dat hebben meerdere bewoners van zorgcentrum De Meerstede, letterlijk, aan den lijve ondervonden. Zij mochten een bezoek brengen aan de BeautyPlusBus. ‘Fantastisch en heerlijk’, het zijn woorden die ze deze dag veelvuldig gebruiken.

Zijn ‘manus van alles functie’ heeft één groot voordeel: hij ziet heel duidelijk hoe de ouderen echt genieten van dat momentje persoonlijke aandacht.

“Daar is deze bus ook precies voor bedoeld. Even uit de sleur van alle dag, even dat moment dat het alleen om jou gaat, even geen gevoel van eenzaamheid. Want’’, hij weet haast niet hoe hij dat moet benadrukken, “er is veel, heel veel eenzaamheid. En de bezuinigingen maken de situatie er niet beter op.’’

Het Nationaal Ouderenfonds doet er alles aan om in die situatie verbetering te brengen. Het inzetten van de BeautyPlusBus, een compleet ingerichte mobiele beautysalon, is daar een prachtig voorbeeld van. De bus is in augustus voor het eerst gaan rijden en gaat in een jaar tijd langs bijna 120 locaties. Of het initiatief een vervolg krijgt, is nog niet bekend. Arthur Angelier zou dat heel erg jammer vinden. “Als je ziet hoe dankbaar de mensen zijn. Hoe ze genieten. Die stralende blik in hun ogen. Daar doe je het toch voor.’’ Vervolgens: “Iedereen wil er graag goed uitzien. Maar als oudere zit je in deze maatschappij wel in een bijzondere hoek. Dan is ‘er goed uitzien’ wellicht nog belangrijker. Daarom halen wij hen er even uit, zetten we ze centraal, geven ze persoonlijke aandacht, maken er tijd voor vrij.’’

Daarmee wil hij niets negatiefs zeggen over de inzet van het personeel en alle vrijwilligers rondom ouderen. “Alle lof daarvoor. Maar we weten allemaal hoe het gaat: snel en kort, tijd is geld en geld is er niet. Fantastisch dus dat we met deze bus naar de ouderen toe kunnen.’’ Dat belang wordt bevestigd door de cijfers. Eén dag nadat bekend werd dat de bus zou gaan rijden, waren alle dagen volgeboekt.

En de ouderen zelf - hoe vinden die het? Mevrouw Schreuders ligt in de bus met een lachend gezicht in de stoel. Regina geeft haar een gezichtsbehandeling. Ze geniet zichtbaar en steekt enthousiast haar duim omhoog. “Fantastisch’’, voegt ze er meteen aan toe. “Van mij mogen ze elke dag komen.’’

Mevrouw De Kruys krijgt in het hoofdgebouw aan de Burg. Pabstlaan een manicure. De nagels van haar vingers zien er na de behandeling prachtig uit. Ze is niet spraakzaam, maar aan alles is te zien hoe ze geniet. “Heerlijk toch’’, laat ze zachtjes weten.

Meer informatie over het Nationaal Ouderenfonds: www.ouderenfonds.nl. Zie tevens www.vriendenloterij.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie