Het stukje Japan in de platte polder wekt veel verbazing

29 september 2011 om 00:00 Nieuws

Het is een stralende zaterdag en Engaku-An Kyodojo - het betekent kleine ruime dat het leercentrum is van boogschieten - houdt open dag om te vieren dat De Wekker dertig jaar geleden voor het eerst met een Japanse handboog schoot. Nu is hij de hoogst gegradueerde leermeester van ons land (6e dan, Kyoshi). Samen met zijn vrouw Linda van der Kamp (5e dan, Godan) opende hij op 8-8-2008 in de achtertuin van hun huis aan de Vijfhuizerdijk een authentieke oefenruimte met een 28 meter lange schietbaan. Hier trainen de schutters van Michi no Kai - de weg van de groep - twee keer per week.

Bezoekers open dag Kyudo maken grote ontdekkingsreis NIEUWEBRUG - “Bij Kyudo is het raken van het doel niet het belangrijkste. Veel belangrijker is de manier van schieten. Het gaat om de schoonheid van het schot”, doceert Hans de Wekker wanneer wij de schoenen hebben uitgetrokken en op onze sokken de dojo hebben betreden.

Een stukje Japan in de polder. Pannenkoekjes en sushi uit het land van de rijzende zon staan klaar en met de kenmerkende oosterse glimlach krijgen de talrijke bezoekers uitleg over Kyudo, de traditionele vorm van boogschieten dat veel meer is dan het raken van de roos. “Het draait om de zuiverheid en de schoonheid van het op de juiste wijze uitvoeren van de stappen die leiden tot de vlucht van de pijl. Ze moeten een juist samenspel zijn van ademhaling, concentratie en bewegingen. Het schieten is als het ware een ontdekkingsreis door je lichaam met als hoogste doel San mi Itai, de drie-eenheid van lichaam, geest en boog”, weet Sensei - leraar- De Wekker. “Als lichaam en geest in balans zijn, is de boog dat ook.”

De techniek onder de knie krijgen vraagt veel geduld. Een eigenschap die veel mensen niet hebben. “Bij Kyudo tellen liefst zeven emoties. Een daarvan is de begeerte om het doel te raken. Als je daar teveel op gefixeerd ben, vergeet je de controle over je lichaam dat volkomen ontspannen moet zijn om het goed te kunnen laten werken. De voorbereiding op het schieten is dan ook heel belangrijk”, aldus De Wekker die les geeft aan leraren maar evengoed regelmatig naar Japan gaat om nóg beter te worden. “Het leerpad loopt tot aan je dood. Het houdt nooit op.”

Andy en Alexandra van Kanten uit Hoofddorp laten in de dojo weten dat ze net terug zijn uit Suriname waar ze bij de indianen aan boogschieten hebben gedaan. “Daar zit een heel andere filosofie achter. Raken is overleven. Missen kan je dood betekenen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie