Verkeersdrempels IJweg voldoen niet aan landelijke richtlijnen

29 september 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De zestien verkeersdrempels op de IJweg in Hoofddorp om de snelheid van het autoverkeer te remmen voldoen niet aan de landelijke richtlijnen van CROW. Dat blijkt uit de antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op raadsvragen van de ChristenUnie-SGP.

De richtlijnen schrijven voor dat de drempels maximaal 12 cm hoog mogen zijn, maar uit metingen van de gemeente blijkt dat de verkeersdrempels respectievelijk 13.1 cm (plateaus) en 12.8 cm (20km/u-drempels) hoog zijn. Volgens het college mag van deze richtlijnen worden afgeweken, maar de ChristenUnie-SGP stelt dat B en W niet aangegeven of dat ook bij dit project mag.

Uit de metingen op de drempels is verder naar voren gekomen dat de helling van de op- en afritten verschillen. De oprit is veel steiler dan de afrit. De ChristenUnie-SGP stelde al in haar vragen dat dit schade aan auto's kan veroorzaken, maar volgens het college zijn er nog geen claims ingediend.

Het college houdt in zijn antwoorden een slag om de arm of de afwijkingen op de verkeersdrempels binnen de landelijke richtlijnen vallen. Als dat bij de definitieve oplevering van de drempels mocht blijken, zal de aannemer hierop worden aangesproken, aldus B en W. Desnoods moeten de drempels worden aangepast en worden vervangen, stelt het college.

Fractieassistent Nico Zwaneveld van de ChristenUnie-SGP vindt dat de drempels moeten voldoen aan de landelijke normen. Die richtlijnen zijn juist opgesteld om schade aan voertuigen en trillingschade aan naastgelegen woningen te beperken, zo stelt hij. Als van die richtlijnen wordt afgeweken, moeten metingen aantonen dat er geen risico's zijn voor schade aan voertuigen en woningen. Zwaneveld: "Pas dan kun je als gemeente stellen dat de risico's verwaarloosbaar zijn."

De fractieassistent zegt aanvullende vragen aan het college te gaan stellen, omdat de hulpdiensten negatieve adviezen hebben gegeven over de aanleg van de drempels. "Wij zijn niet verrast maar wel geschrokken. Het college heeft deze adviezen kennelijk genegeerd."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie