Nog geen duidelijkheid over stallen caravans in oude kassen

28 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Kwekers die in hun leegstaande kassen een caravanstalling zijn begonnen, hebben donderdagavond van de gemeenteraad nog geen duidelijkheid gekregen of ze hun bedrijf mogen voortzetten. De raad besloot een beslissing uit te stellen tot de evaluatie van het caravanstallingbeleid klaar is. Die wordt eind dit jaar verwacht.

Voor de vergadersessie over de caravanstallingen bestond veel belangstelling. Er moesten in de Burgerzaal stoelen worden bijgezet om alle belangstellenden een zitplaats te geven. De sessie was het gevolg van twee ondernemers, die vorige maand als inspreker in de raad steen en been klaagden over het handhavingsbeleid van de gemeente.

Dezelfde ondernemers waren donderdagavond ook weer van de partij. Ze werden aangevuld door Sonja van Limpt, die al elf jaar samen met haar man een caravanstalling heeft aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp. Hun kwekerij was niet meer levensvatbaar en om het hoofd boven water te kunnen houden, besloot het echtpaar in de kassen een stalling voor caravans te beginnen.

Als de gemeente vasthoudt aan haar standpunt dat een caravanstalling in strijd is met de agrarische bestemming van het kassencomplex gaat het stallingsbedrijf van Van Limpt failliet en moet het gezin een uitkering aanvragen. Onderneemster Sonja van Limpt deed een dringend beroep op de gemeenteraad om dat niet te laten gebeuren. Ze zei vol onbegrip dat caravans 50 meter verderop aan de Rijnlanderweg wel in een boerenschuur mogen worden gestald.

Feit is echter dat de gemeenteraad in 2007 unaniem als beleid heeft uitgesproken dat er geen caravans in leegstaande kassen mogen worden gestald. Dat beleid zou na twee jaar worden ge(valueerd, maar dat moet nu nog gebeuren. De gemeenteraad bleek donderdagavond verdeeld over de vraag of de gemeente nu al een oogje zou moeten toeknijpen bij de handhaving van de regels.

Bij monde van raadslid Mari(tte Sedee vond het CDA van wel. Zij stelde dat de gemeente de ondernemerszin van kwekers die een andere koers inslaan om hun brood te kunnen blijven verdienen zou moeten honoreren. VVD-raadslid Rob Koster was het daarmee niet eens. Volgens hem moet er voorlopig niet worden getornd aan het vastgestelde beleid uit 2007. Volgens hem heeft 'de medaille twee kanten'.

Dat was ook het standpunt van wethouder Michel Bezuijen van Ruimtelijke Ordening. Hij bracht een anonieme brief ter sprake van een ondernemer, die zich erover beklaagde dat zijn concurrenten niet aan alle regels hoeven te voldoen, terwijl hij zelf wel alles op orde heeft.

Fractievoorzitter Arjo van Bezooijen van de ChristenUnie-SGP vond dat de wethouder zijn oren te veel liet hangen naar een anonieme briefschrijver zonder de belangen van de aanwezige stallinghouders in ogenschouw te nemen. Die uitspraak ergerde Bezuijen. Volgens hem heeft hij alleen willen zeggen dat er twee kanten aan de zaak zitten. De wethouder vond dat Van Bezooijen met zijn opmerking goede sier wilde maken op de publieke tribune.

De gemeenteraad besloot een definitief oordeel uit te stellen tot het moment dat de evaluatie van het beleid klaar is. Tot die tijd onderneemt de gemeente geen actie tegen ondernemers, die in strijd met het bestemmingsplan toch caravans stallen in leegstaande kassen. Burgemeester Theo Weterings zei dat dit niet geldt voor de werkplaats van Van Limpt, waartegen de gemeente ook juridische stappen heeft genomen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie