29 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Op de eerste dag van het World Open Squash 2001, dat van 28 oktober t/m 6 november plaatsvindt in Rotterdam, zijn alle zestien Nederlandse heren uitgeschakeld in de eerste ronde van het kwalificatietoernooi. Zij scharen zich bij de 32 heren die na vrijdag 26 oktober alweer afscheid mogen nemen van het toernooi.

Geert Dijkstra: "De overgebleven squashers bepalen zaterdag welke 16 zich bij de reeds geplaatste 48 spelers uit het hoofdtoernooi mogen voegen. Laurens Jan Anjema en Dylan Bennett hebben zich, respectievelijk vanwege hun wereldranking en een wildcard, daarvoor al geplaatst. Alleen Sebastiaan Weenink was in één van de beste partijen van vrijdag dicht bij de overwinning tegen Ivan Yuen uit Maleisië, die we 50 plaatsen hoger terugvinden op de wereldranglijst.

Middagsessie

Bij zeven van de 16 middagwedstrijden die bij Victoria Squash in Rotterdam zijn gespeeld kwam een landgenoot in actie. Routinier Lucas Buit, inmiddels 44 jaar, maakte voor het eerst sinds 15 jaar zijn opwachting bij een World Open. De 3-0 nederlaag (9/11, 8/11 en 8/11 in 48 minuten) tegen Dick Lau uit Hong Kong vormt geen representatieve afspiegeling van het krachtsverschil. Buit kon in elk van de drie games zijn veel jongere opponent tot aan het eind bijbenen. Bij 9-9 in de eerste game viel een dubieuze arbitraire beslissing in zijn nadeel uit, waarna de game verloren ging en een verrassing uitbleef.

Ook Piedro Schweertman maakte het zijn Australische opponent lastig. Onnodige fouten in de cruciale fase van de games, bezorgden hem uiteindelijk na een klein uur spelen een 1-3 nederlaag (9/11, 12/10, 6/11 en 8/11 in 55 minuten). Het dichtst bij een overwinning was de in Rotterdam woonachtige, in Engeland geboren Stephen Cooke, die voor eigen publiek zich pas na vijf games gewonnen gaf (10/12, 11/3, 11/8, 4/11 en 11/7 in 57 minuten) tegen de 23-jarige Duitser Jens Schoor. De jonge talenten Michael Ernst, Sander van Tour waren, net als Gabor Marges, binnen een halfuur klaar met hun 1e ronde wedstrijd.

Avondsessie

In het avondprogramma waren Thomas de Paauw, Tom Lucas, Rick Penders, Bart Ravelli, Guido Ploem, Frank Hartkoren en Roshan Bharos duidelijk een maatje te klein voor hun tegenstanders. In veel gevallen was binnen 30 minuten het pleit beslecht. Voor deze jonge generatie Nederlandse squashers blijft het World Open avontuur dus beperkt tot één ronde ervaring tanken.

Alleen voor Sebastiaan Weenink was er in zijn wedstrijd tegen Ivan Yuen uit Maleisië meer eer te behalen. Weenink beschikt over een geweldig slagenrepertoire maar heeft vaak moeite om zijn hoge niveau constant te etaleren. Ook in deze wedstrijd begon hij onrustig en kon hij de 0-3 achterstand in de 1e game niet meer op tijd rechtzetten. De tweede game ging lange tijd gelijk op. Bij een 9-10 achterstand volgde een van de fraaiste rally's van de dag, waarin Weenink ondanks een aantal fantastische reddingen uiteindelijk toch aan het kortst eind trok.

Hij toonde veerkracht door de 3e game naar zich toe te trekken en vocht zich ook in de vierde game terug van een 7-9 achterstand. De makkelijk bewegende Maleisiër Yuen beschikte uiteindelijk over de langste adem en stootte daarmee de laatste Nederlander uit het kwalificatietoernooi. Waarvoor Marc ter Sluis had zich eerder vandaag vanwege een blessure af moeten melden.

Zaterdagprogramma

Zaterdag 29 oktober komen de dames voor het eerst in actie. Voor Nederland komen zijn Milja Dorenbos, Nikki van der Heijden, Ilona Lagerweij, Cigany Sillevis, Tessa ter Sluis, Melissa Meulenbelt, Lisette Eschweiler, Daphne Albada Jelgersma, Milou van der Heijden, Laura Lagerweij en Dagmar Vermeulen toegelaten tot het kwalificatietoernooi. De dames spelen drie kwalificatierondes om te bepalen wie zich dinsdag mag melden voor de eerste rond van het hoofdtoernooi."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie