Squash: Milou van der Heijden redt Nederlandse eer in eerste kwalificatieronde World Open Squash 2011

30 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Tijdens het World Open Squash 2011 in Rotterdam speelden de dames zaterdag hun eerste kwalificatieronde. In totaal kwamen in het damestoernooi 12 landgenoten in actie, waarvan alleen Milou van der Heijden zich in een Nederlands onderonsje voor de 2e kwalificatieronde op zondag kon plaatsen.

Middagsessie

Geert Dijkstra: "Milja Dorenbos was zeker in de eerste twee games gelijkwaardig aan haar Mexicaanse tegenstandster Imelda Salazar. Een aantal onnodige fouten op cruciale momenten speelden haar in de twee game echter parten. Die game ging nipt verloren en de wedstrijd was beslist. Ook Ilona Lagerweij had meer kansen dan het scoresheet doet vermoeden. In de eerste game wist ze een 8-4 voorsprong niet te verzilveren tegen de geroutineerde Engelse Lauren Selby (9-11). Daarna kon Lagerweij naarmate de wedstrijd vorderde het hoge tempo niet meer volgen.

Cigany Sillevis speelde een vergelijkbare wedstrijd tegen de Engelse Leonie Holt. Na een onwennig begin wist ze een 2-7 achterstand nog om te buigen naar 9-9. Een slordige bal in de tin ter afsluiting van een prachtige ralley leidde gameverlies in. Ook in de twee volgende games kwam Sillevis pas halverwege de game én bij een ruime achterstand echt in de wedstrijd. Beide keren te laat. Nikki, de jongste twee van de Van der Heijden zusjes die vandaag in actie kwamen, had minder in te brengen tegen de Française Maud Duplomb. De nummer 82 van de wereld was duidelijk een maatje te groot voor de pas 17-jarige Van der Heijden die met in totaal 16 punten genoegen moest nemen.

Avondsessie

In de avondsessie mochten twee Nederlandse dames het tegen elkaar opnemen, en was dus in ieder geval Nederlands ticket voor de 2e kwalificatieronde van zondag gegarandeerd. Milou van der Heijden deed wat op voorhand werd verwacht en wees Daniel Rossmeissl resoluut terug. Alleen in de eerste game was er, mede door een paar momenten van concentratieverlies van Van der Heijden, nog sprake van enige spanning. Daarna was het pleit binnen 18 minuten beslecht (11-6, 11-2 en 11-2).

Voor de overige Nederlandse dames was er geen succes weg gelegd. Melissa Meulenbelt was er nog het dichtst bij in haar wedstrijd tegen Salma Hany, één van de vele in Rotterdam aanwezige Egyptische talenten. In beide games wist de huidige nummer 169 van de wereldranglijst echter een voorsprong niet te verzilveren. Iets waar meer Nederlanders dit toernooi moeite mee lijken te hebben. Waar hun tegenstanders er in de cruciale fase van de games een schepje bovenop doen, hun foutenmarge minimaliseren en vrijuit blijven spelen, lijkt bij de Nederlanders de spanning de overhand te nemen. Zo ging een wedstrijd met potentie alsnog met 0-3 verloren. Een stand die ook bij Tessa ter Sluis, Lisette Eschweiler, Dagmar Vermeulen, Laura Lagerweij en Daphne Albada Jelgersma op de borden kwam in hun avondwedstrijd."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie