Honkbal: Kinheim keert terug als partner in Baseball Academy Kennemerland

31 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Het bestaande samenwerkingsverband op het gebied van talentontwikkeling honkbal tussen DSS, Hoofddorp Pioniers en RCH-Pinguins, de Baseball Academy Kennemerland, wordt weer uitgebreid met Kinheim. Eerder trok de Haarlemse vereniging zich terug uit het samenwerkingsverband, naar nu blijkt voor een korte periode.

Ron Vader: "Het feit dat de rookies nu ook deel uitmaken van het Academy-programma , waardoor de mogelijkheden van uitwisseling vergroot worden, was voor Kinheim een belangrijke reden om weer toe te treden. De hernieuwde samenwerking houdt in, dat genoemde verenigingen de ontwikkeling van toptalent concentreren binnen de Baseball Academy. Voorzitters Ruud Leijenaar van de Academy en Bart Bruin van H.S. Kinheim maakten de hernieuwde samenwerking bekend.

De concentratie van regionaal talent maakt het mogelijk om toptalenten onder leiding van topkader met elkaar te laten trainen en spelen, de trainingsintensiteit te verhogen en door consistente samenwerking nu ook in deze regio het nationale opleidingsprogramma van de KNBSB te borgen. Als voorbeeld van het laatste geldt, dat trainingen van de nationale jeugdselecties (met o.a. negen talenten van de APPM Rabbits) met ingang van het komend seizoen ook decentraal bij de Baseball Academy Kennemerland worden belegd.

De Rookieteams van Omron Pioniers en de Kroon Kinheim maken nu deel uit van het opleidingstraject, waarmee in de regio Kennemerland de talentontwikkeling van 12 tot 21 jaar de komende tijd geleidelijk geheel onder technische regie van de Baseball Academy Kennemerland zal worden gebracht.

Er was niet veel tijd nodig om tot hernieuwde samenwerking te komen, aldus Leijenaar en Bruin. 'Wij hebben elkaar heel snel kunnen vinden over alle belangrijke onderwerpen en zelfs al over de details van de invulling. Met het toetreden van de rookies tot de talentontwikkeling ontstaan ook betere mogelijkheden tot doorstroming van talenten via de rookies naar de hoofdklasse. Ook Kinheim Tophonkbal, verantwoordelijk voor het hoofdklasseteam, is dan ook verheugd over de hernieuwde samenwerking.

De overeenkomst en het convenant zullen later dit jaar ondertekend worden'. Formeel blijft het rookieteam van de Kroon Kinheim deel uitmaken van honk- en softbalvereniging Kinheim; de constructie is derhalve identiek aan de samenwerking tussen de Academy en Omron Pioniers.

De talentontwikkeling binnen de Academy vindt plaats binnen verschillende leeftijdscategorieën. De Future Stars is de jongste categorie en vormt de toeleiding van alle honkbaltalentjes in de regio naar de topsportopleiding. Op het aspirantenniveau vindt verdere ontwikkeling en selectie plaats. Op dat niveau bleek de Baseball Academy Kennemerland ook dit jaar weer over de sterkste landelijke lichting te beschikken. Op juniorenniveau wordt voorgesorteerd op de echte topsport.

Binnen het samenwerkingsverband wordt de opleiding in principe vervolgd bij de rookie-teams van Omron Pioniers of Kroon Kinheim, dan wel bij DSS of RCH-Pinguins. Toptalenten maken dan al kans om door buitenlandse scouts opgemerkt te worden om op die wijze een profcontract in de wacht te slepen. Daarnaast is ook toelating tot bijvoorbeeld een College een optie. Uiteindelijk is het de bedoeling, dat de Academy voor een permanente voeding zorgt van de verbonden hoofdklasse - en overgangsklasseteams in de regio.

De technisch manager van de Academy, Bernie Beckman voert structureel overleg met de technisch managers van de betrokken verenigingen omtrent de beste opleidingssituatie voor een speler. Dit zal er bijvoorbeeld komend jaar toe leiden, dat een aantal spelers van het juniorenteam van de Academy, naast hun eigen competitie, ook al zullen spelen met het rookie-team van Omron Pioniers of de Kroon Kinheim.

Uiteraard vraagt dit om veel afstemming tussen de betrokkenen. De regie over deze talentontwikkeling en toedeling ligt bij de Academy in de persoon van Bernie Beckman en vormt onderdeel van het door Robert Eenhoorn, technisch directeur van de KNBSB, ontwikkelde topsportbeleidskader."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie