Zwanenburg gokt maar wint niet

10 november 2011 om 00:00 Sport

ZONDAGVOETBAL

ZWANENBURG - Halverwege de tweede helft wisselde Edwin Eefting laatste man John van der Tol voor stormram Ton Hendriks. Doelpuntenmaker Rick van Veen stond in de buurt van de dug-out en hij vroeg aan zijn trainer wat hij wilde dat er gebeurde. "We gaan vol voor de overwinning, Rick van Veen", luidde het antwoord.

In het laatste kwart van de wedstrijd werd niet meer gescoord. De 1-1 ruststand werd dus ook de eindstand. Maar dat hield niet in dat er geen kansen ontstonden vanaf het moment dat Zwanenburg de gok op de aanval had genomen. Remco van Schagen moest in actie komen, zag tot zijn opluchting pogingen van Sporting Martinus over of naast gaan en in de laatste minuut bracht de paal redding. Ton Hendriks, Eugène van de Bor en Rick van Veen waren namens Zwanenburg gevaarlijk.

Voor rust domineerde de thuisploeg. Zwanenburg kreeg eenvoudigweg de tijd niet om verzorgd voetbal op de mat te leggen. Rick Buijs was er voor het eerst na zijn veel te lange schorsing weer bij, maar ook hij kon niet voorkomen dat Zwanenburg het grootste deel van de eerste helft achter Sporting Martinus aanliep. Het eerste kwartier leverde mogelijkheden op voor Ruben Karelse (schot uit de tweede lijn) en Rick van Veen (vrije trap). Daarna was Sporting Martinus de ploeg die de lakens uitdeelde.

Remco van Schagen redde twee keer uitstekend na een vrije trap van Martinus. Op de derde inzet was hij kansloos, maar assistent-scheidsrechter Roy Louman had buitenspel geconstateerd. Zo werd de 1-0 alsnog geannuleerd. Tien minuten later vlagde Louman weer voor buitenspel, dit keer mocht Martinus door en dit keer kwam de 1-0 wel op het scorebord. Een kwartier lang zocht Martinus de tweede goal en moest Zwanenburg vooral verdedigen.

In de 41e minuut was er plotseling de pass van Paul de Lange op Rick van Veen die op de halve cirkel voor het doel van Sporting Martinus de bal aannam, draaide en de uitstekende doelman van Martinus in de linkerbenedenhoek passeerde: 1-1. Eigenlijk een doelpunt dat uit de lucht kwam vallen, maar wel heel lekker voor het vertrouwen bij Zwanenburg. Op slag van rust pareerde Remco van Schagen een kopbal van dichtbij.

De doelman van Zwanenburg begon de tweede helft met weer een prima redding en daarna creëerden de gasten een aantal goede mogelijkheden. Invaller Eugène van de Bor was heel dicht bij de 1-2 en ook Ruben Karelse kreeg halverwege de tweede helft een goede kans. Aan de andere kant gleed Robin Poelsma de bal van de doellijn nadat de uitgelopen Remco van Schagen was gepasseerd.

Het laatste kwart leverde evenmin nog succes op voor een van beide teams. Edwin Eefting speelde vol op de overwinning, kreeg niet het succes waarop hij hoopte. Sporting Martinus verdiende zeker niet te verliezen, daarvoor creëerde de thuisploeg veel teveel gevaar. Dus verdienden beide teams voor hun positieve wedstrijdinstelling minimaal een punt.

Bij de foto (archief): Rick van Veen, hier voor gevaar zorgend tegen RKAV, scoorde de gelijkmaker tegen Sporting Martinus (foto Ron van der Steeg).