Gemeenteraad wil pijn vliegroute boven Floriande verzachten

25 november 2011 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeenteraad wil dat het college gaat overleggen met Schiphol en luchtvaartmaatschappijen om zware vrachtvliegtuigen boven de wijk Floriande zoveel mogelijk te weren. Dat staat in een motie, die donderdagavond unaniem is aangenomen tijdens de raadsvergadering.

De motie was een initiatief van de fractie van GroenLinks. De fracties van VVD en PvdA wierpen zich daarna ook op als indiener. Uiteindelijk schaarden alle partijen zich achter de motie, die met name is bedoeld om de pijn van vlieglawaai voor inwoners van Floriande enigszins te verzachten.

Eerder bleek dat wijkwoners erg veel last hebben van de vaste vliegroute boven Floriande. Staatssecreataris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft besloten deze zogeheten Spijkerboorroute na een proefperiode definitief in te voeren. Er is een heuse actiegroep opgericht onder de naam Floriande TegenGeluid, die zich daartegen verzet.

Wethouder Arthur van Dijk van Schipholzaken zei tijdens de behandeling in de gemeenteraad dat hij begrip had voor de klachten van de wijkbewoners, maar dat hij op dit moment weinig voor ze kan doen. Het wachten is op een nieuw operationeel vliegsysteem, maar dat wordt pas na 2020 ingevoerd.

Veel fracties in de raad raakten onder de indruk van de noodkreten van Floriande-bewoners. GroenLinks-raadslid Nicole Mulder was de eerste die het niet alleen bij begrip hield. Zij kondigde een motie aan met maatregelen om de overlast voor de wijk te beperken.

De beperking van het vrachtverkeer is slechts één van de maatregelen. Daarnaast wil de gemeenteraad dat er een uitvoerig gezondheidsonderzoek wordt gehouden in Floriande. Ook moet de gemeente in de CROS aandacht blijven vragen om de nadelige gevolgen van de Spijkerboorroute te verbeteren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie