Veldrijden: Cyclocross Haarlemmermeer verplaatst van Hoofddorp naar Zwanenburg op 11 december 2011

25 november 2011 om 00:00 Nieuws

ZWANENBURG - Wielervereniging HSC De Bataaf organiseert alsnog de Cyclocross Haarlemmermeer op zondag 11 december 2011. Maar nu niet op de Big Spotters Hill in het Haarlemmermeerse Bos te Hoofddorp, maar op en rond het Bataaf-wielerparcours aan het Kinheim 7 te Zwanenburg.

Henk Jan Millenaar: "Hier hebben wij een mooi, kort en enigszins heuvelig parcours gebouwd met daarin zelfs een 'Little Spotters Hill. Alle categorieën zijn nationaal, behalve de Funcross en Funcross-jeugd en de elite/beloften rijden niet in verband met de lengte van het parcours. Volgend jaar gaan wij nog meer doen aan het parcours, zodat zij ook weer mee kunnen doen.

Toelichting op het waarom van de nieuwe plek

Dankzij de Amsterdamse Crosscompetitie 2011, een gezamenlijk project van enkele wielerverenigingen rondom Amsterdam, zijn we er dit jaar toch nog in geslaagd de Nationale Cyclocross Haarlemmermeer te organiseren. Iedereen vraagt zich natuurlijk, waarom de Cyclocross Haarlemmermeer niet meer op de plek van 2010, de Big Spotters Hill, plaats vindt?

Dat heeft met drie dingen te maken. 1. Het budget: de schoonmaak en huur van de Big Spotters Hill drukt te zwaar op de begroting en de voorzieningen voor de renners zijn erg ver weg en kosten extra geld; 2. De Big Spotters Hill ligt er op dit moment erg slecht bij, na het slechte weer tijdens de laatste Mysteryland. Zo slecht zelfs, dat wij voor nog meer kosten bang zijn. Veel 'voormalig' grasland is meer klei dan gras; 3. Wij hebben dit jaar een crossbaan aangelegd op onze eigen wielerbaan, omdat onze vereniging mee ging doen aan de Amsterdamse Crosscompetitie. Een interclub-wedstrijd voor MTB en cyclocrossers. Resultaat van dat werk bleek een uitstekende en prachtig overzichtelijke crossbaan, waar heel goed met zowel de MTB als met de cyclocrossfiets gereden kan worden.

Dit parcours inspireerde de commissie veldrijden van HSC De Bataaf om direct eens te kijken of dit parcours goedgekeurd zou kunnen worden als cyclocrossparcours. Wij kregen groen licht van de KNWU, ondanks de lengte en een enkele materiaalpost. Wij zijn daarom direct aan de gang gegaan en het is uiteindelijk gelukt om rond en binnen onze eigen wielerronde een 1.900m lang cyclocross-parcours voor een nationale veldrit uit te tekenen:

Op de parcoursfoto is te zien, dat zowel de kleed- en doucheruimtes als de permanence, voor inschrijving en vergadering, zich in het clubhuis van de Bataaf bevinden. Alles direct bij de hand, wat een hele vooruitgang is. De start is halverwege het laatste rechte stuk langs het Kinheim en de finish is hetzelfde als normaal op ons parcours. De materiaalpost met afspuitmogelijkheden ligt op het gras van de ijsbaan naast het clubhuis (of schuin tegenover de finish als de ijsbaan onbruikbaar blijkt).

Rijd maar even mee met ons over het parcours: Na de start duiken wij na ruim 200 meter sprinten, links het struikgewas in langs het wegparcours en langs de ijsbaan, waarna we enkele malen de weg en het 'bos' afwisselen. Als de ijsbaan nog niet gebruikt wordt als ijsbaan, dan rijden wij de ijsbaan op en maken daar een rondje, aan het einde dan óf langs óf door de enkele materiaalpost. Anders vervolgen we het asfalt en draaien we vlak voor het clubhuis door het gras terug naar diezelfde bocht.

Hierna gaan we terug langs het hek terug richting het clubhuis. Vervolgens duiken we daar het gras weer op. Dan over het parcours het bos in, bos weer uit en de heuvelzone in. Langs het rechte stuk ligt nog zware klei te wachten, dan de grote heuvel over richting clubhuis. Hier net voor draaien wij weer in een mooie, driekwartcirkel om de 'nieuwe vijver' en beginnen aan het laatste stuk richting start. Net daarvoor draaien we het asfalt op naar de finish. Het rondje zal ongeveer vijf minuten duren.

Plannen voor de toekomst

Wij hebben nu al plannen om volgend jaar aan de juiste afstand voor een cyclocross te komen, maar daar gaat men nog van horen. Het parcours is geen Big Spotters Hill, maar heeft wel diens overzichtelijkheid en meer gezelligheid en goede voorzieningen. Maar na afloop horen wij graag van de deelnemers op- en aanmerkingen over dit parcours. Dan kan de organisatie in de toekomst groeien naar een nog beter parcours.

Programma

Het programma voor dit jaar is nog zonder de elite en beloften, vanwege de lengte van het parcours en de te korte voorbereiding. Maar volgend jaar proberen wij weer het oude programma in ere te herstellen. Zo ziet het er voor dit jaar als volgt uit:

10.00 uur: 40 minuten amateurs/sportklasse nationaal;

11.00 uur: 40 minuten masters nationaal;

12.00 uur: 40 minuten MTB-Funcross en Fun-Interclubwedstrijd;

12.45 uur: 15 minuten MTB-Funcross Jeugd en Fun-Interclubwedstrijd (Michel Bezuijen lost startschot);

13.15 uur: 40 minuten junioren nationaal;

13.16 uur: 40 minuten vrouwen nationaal;

13.17 uur: 30 minuten nieuwelingen nationaal.

MTB-Funcross

Zoals iedereen kan zien, houden wij om 12 uur een MTB-Funcross, vergelijkbaar met de Crosscompetitie, maar nu ook voor alle liefhebbers met en zonder licentie en het is niet aan leeftijd of sekse gebonden. Een wielerpak, een helm en een MTB-fiets zijn alle benodigde ingrediënten voor een lekker rondje. Ook de jeugd (7 tot15 jaar, maar een jaar meer of minder geen probleem) mag zich rond 12.45 uur even op het parcours uitleven.

Deze jeugd wordt weggeschoten door onze Haarlemmermeerse wethouder van sport, Michel Bezuijen. De kosten voor deze Funcrossen zijn 2 euro met KNWU-licentie en 7 zonder die licentie. Die extra 5 euro is voor een basislidmaatschap van de KNWU voor heel 2011-2012, waardoor renners die meedoen aan de Funcross ook gelijk verzekerd zijn. Na de wedstrijden lekker douchen en allemaal in het clubhuis gezellig even nababbelen onder het genot van bier, wijn, fris of sportdrank. Eventuele snacks mogen ook. Kortom, voor iedereen een lekker dagje uit!

Inschrijving

Inschrijven voor de Nationale Cyclocross Haarlemmermeer 2011 kan op de volgende drie manieren: * via de website van de KNWU; * via de email (hj.millenaar@gmail.com) en * via bijschrijven (5 euro extra) op de dag zelf. Inschrijven voor de MTB-Funcrossen, met of zonder licentie, kan zo: * via de email (hj.millenaar@gmail.com) of * op de dag zelf. Ook voor aanvullende informatie, bijvoorbeeld de routebeschrijving en meer wedstrijdinformatie, verwijzen wij graag naar de website van HSC De Bataaf (www.bataaf.com)."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie